Hengellinen koti löytyy turistikohteestakin

10.10.12

Thaimaan suosituimpien lomakohteiden, Pattayan ja Phuketin, kaduilla astelee vilkkaimman turistikauden aikana päivittäin yli 5 000 suomalaista. Kaupungeista löytyvät myös suomalaiset kotikirkot, jotka tarjoavat hengellistä tukea.

Thaimaa ei tarjoa pelkästään polttavaa aurinkoa, palmuja, valkoista hiekkaa, tyrskyävää merta tai tyttöbaareja. Suomalaisten suosituimmat lomakohteet Phuket ja Pattaya tarjoavat omalla kielellä Raamatun sanomaa niin sanotuissa kotikirkoissa.
   – Kotikirkot ovat syntyneet tarpeesta. Yhä useammasta turistista tulee nykyisin osavuotinen asukas, sanoo Pattayan kotikirkon pastori Risto Vierula.
   Pattayan kotikirkko tarjoaa hengellistä toimintaa ympäri vuoden, mutta varsinainen toimintakausi keskittyy marras-huhtikuulle, jolloin suomalaiset miehittävät Pattayan. Hiljaisinta on toukokuusta heinäkuuhun.
   – Täällä osavuosittain asuvat suomenkieliset lentävät muuttolintujen tavoin Suomen suveen, sanoo Vierula.
   Kotoisesta nimestään huolimatta kotikirkko ei toimi aivan Risto Vierulan kotona, vaan kivenheiton päässä Royal Garden Marriott Hotelin kokoustiloissa.
   Minkälainen turisti hakeutuu kotikirkkoon?
   – Suurin osa on eläkeiän saavuttaneita ihmisiä – yllättävää kyllä valtaosa on pohjoisen miehiä. He tulevat hakemaan juttuseuraa sekä rauhaa, kertoo Vierula.
   Rauhan hakemisen ymmärtää hyvin, kun katselee Pattayan menoa, vaikka kyseessä ei ole pahin turistikausi. Tyttöbaareja on vieri vieressä ja kaunis rantakatu hehkuu kuumuutta.
   Liikenne on uskomatonta. Moottoripyörillä ajavat eivät kypäräpakosta välitä. Pyörän päällä istuu vähintään kolme henkilöä ja sivusta katsojaa mietityttää onko kuljettajan edessä istuva lapsi hengittävä turvatyyny.

Kävijämäärät
nousussa

Pattayan kotikirkko aloitti toimintansa vuonna 2002. Phuketin jo aiemmin alkanut toiminta osoitti, että hengellisyydelle on kysyntää, vaikka kyseessä olisi pelkkä lomamatka. Toiminta on kasvanut vuosi vuodelta.
   – Kotikirkon kävijämäärä oli tämän turistikauden aikana 1 500 kävijää. Jumalanpalvelus on aina sunnuntaisin, kertoo Risto Vierula.
   Thaimaan suurimman turistipaikan papin työhön kuuluu paljon muutakin kuin kotikirkon jumalanpalvelus. Se on etsivää työtä – ihmisten luokse menemistä.
   Thaimaassa ei ole sairaala- tai vankilapappeja, koska maa on buddhalainen. Sairaalat, poliisit tai vankilat eivät vapaaehtoisesti anna tietoja siitä, minkä maalaisia heillä on hoidossa tai pidätettynä. Tämän työn saa pappi tehdä itse.
   – Sairaalassa olevista maamiehistä saan tiedon viidakkorummun kautta, tai sitten Suomessa olevat sukulaiset ottavat yhteyttä ja pyytävät käymään. Poliisilaitoksella käyn itse välillä kysymässä, onko mahdollisesti suomalaisia pidätetty. Silloin tällöin on, Risto Vierula sanoo.
   Sairaalassakäynnit saattavat olla raskaita kokemuksia, sillä joskus ihmisen elämänkaari päättyy vieraalla maalla. Erään tapauksen Vierula muistaa aina.
   – Sain tietää, että Pattayan sairaalassa on hoidossa vähän yli 50-vuotias suomalainen mies. Kävin katsomassa häntä usein, vaikka hän oli ollut koomassa pitkään.
   Eräänä päivänä, kun olin sairaalassa, mies heräsi muutamaksi minuutiksi koomasta.
   – Ehdimme vaihtaa viimeiset sanat ja tuona aikana hän sai asiansa kuntoon yläkerran kanssa. Oli hyvä mieli – ikävästä uutisesta huolimatta – ilmoittaa asia hänen läheisilleen.
   – Se on muisto, jota kannan sydämessäni. Miehen ei tarvinnut lähteä yksin ja hän sai herätä vielä kerran kuuntelemaan Jeesuksen sanomaa, muistelee Risto Vierula.
   Hän vierailee viikoittain myös Pattayan slummeissa, paikoissa johon turistit eivät eksy. Vierula vie siellä asuville lapsille ruokapaketin. Thaimaassa ei ole yhteiskunnan järjestämää sosiaalihuoltoa. Kaikki avustustoiminta on vapaaehtoisuuden varassa.

Halutessaan
löytää

Kotikirkko pitää myös hengellisiä tilaisuuksia rannalla – paikassa jossa turistit varmasti ovat. Oman kielen kuuleminen vetää ihmisiä juttusille.
   – Moni tulee keskustelemaan ja on kiinnostunut. Monet ovat tulleet rantatapaamisen jälkeen kotikirkkoon. Se on asia ,joka aina lämmittää, sanoo Vierula.
   Hän ei työnnä päätään myöskään sinne kuuluisaan pensaaseen, vaan näkee asiat sellaisina kuin ne arjen ja loma todellisuudessa ovat. Kansan suussa Pattayaa kutsutaan miesten paratiisiksi. Paikaksi, jossa kuka tahansa saa seuraa, kun on valmis maksamaan.
   Tämä on Pattayan arkipäivää. Moni saa kuitenkin pettyä, sillä rahojen loputtua saa myös rakkaus siivet.
   – Moni pettyy, kun on tullut hakemaan jotain, mitä ei sitten ole löytynyt. Pettymys voi kuitenkin haihtua, kun löytää toisenlaisen rakkauden. Rakkauden, joka ei vaadi rahaa ja joka kestää.
   Buddhalaisen maan suomalaiset kotikirkot ovat tulleet jäädäkseen. Phuketin kotikirkko saa todennäköisesti pikkuhiljaa oman vakituisen seurakuntansa, kun saareen avataan Thaimaan ensimmäinen suomikoti kesäkuussa. Siellä on asuinpaikat yli kolmellesadalle suomenkieliselle, jotka eivät tule lomailemaan, vaan asuvat suurimman osan vuotta suomikodissa.

MARIA PALO

Artikkeli on osa lehteä 33/2012