Seurakuntapastori Ulla Nyyssönen eläytyy tarinaan.

Kun kirkkoon saapui arkki

17.10.12

Viime viikolla Limingan kirkkoon lipui Nooan arkki. Paikalla oli tietysti ukko Nooa, tämän perhekunta ja muuta väkeä.
   Nooan ja arkin tarinan selosti lapsille seurakuntapastori Ulla Nyyssönen. Johtavassa tehtävässä toimi kanttori Mika Kotkaranta, jonka urkukertomus oli tapahtuman ydin. Se vei esityksen kulkua eteenpäin.
   Kotkarannan mukaan esityksen hahmoilla oli oma tunnistettava musiikkiteemansa. Esimerkiksi Nooan kohdalla soi tietysti Ukko Nooa.
   Urkukertomuksessa oli ääniä, joita ei kuule tavallisessa jumalanpalveluksessa. Epänormaalien äänikertayhdistelmien ja epävireiseksi viritettyjä kieliäänikertojen avulla luotiin kertomukseen sopivaa äänimaailmaa. Urkujen lisäksi soittimina käytettiin sadeputkia. Kertomuksen lopuksi soi oikea urkukappale, jossa oli tuttuja, esityksen aikana kuultuja teemoja.
   Kotkaranta paitsi soitti urkuja myös teetti kirkkoon valtavan kankaan, joka esitti arkkia.
Esityksen kirjoittivat seurakuntapastorit Ulla Nyyssönen ja Anna-Maari Ruotanen sekä lastenohjaaja Tuija Mourujärvi, jonka 8-vuotias tytär Emma esiintyi kertomuksessa. Näyttelijöitä oli toki muitakin.
   Urkukertomus nähtiin viisi kertaa. Esityksissä kävi noin 1 000 lasta, vanhempaa ja opettajaa. Esitykset oli suunnattu 1.–2.-luokkalaisille, viisivuotiaille ja eskarilaisille.
   Urkukertomus-projektia on suunniteltu seurakunnan musiikki-, lapsi- ja koulutyön tiiminä viime vuodesta saakka. Limingan seurakunta haluaa panostaa kristilliseen kasvatukseen niin musiikin kuin Raamatunkin osalta.
   Kertomus on tarkoitus ottaa projektiksi myöhemminkin, jotta jatkossa kaikki ikäluokat pääsevät seuraamaan sitä vuorollaan. Seuraavaksi kertomukseksi on suunniteltu tarinaa Joonasta kalan vatsassa.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 34/2012