Kysy!: Mihin vainajan tuhkan saa sirotella?

31.10.12

Kysy!

Mihin vainajan tuhkan saa sirotella?

Monet haluavat maallisensa majansa tuhkattavaksi ja siroteltavaksi maa- tai vesialueelle.
Sirotteluun tarvitaan aina maanomistajan lupa, kertoo Oulun seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi.
   Joskus on kuitenkin vaikea tietää kuka on jonkin tietyn alueen omistaja. Vuontisjärvi neuvookin ottamaan Metsähallituksen paikallisosastoihin yhteyttä, jotta tieto omistajasta selviäisi. Jos tuhka halutaan sirotella valtion maa- tai vesialueille, luvanantaja on metsähallitus.
   Tuhka on Vuontisjärven mukaan sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan. Omaiset eivät esimerkiksi saa jakaa tuhkaa siroteltavaksi eri alueille.
   Useimmiten tuhka sirotellaan Vuontisjärven mukaan kesämökeille. Suosittuja alueita ovat myös tunturit.
   Tuhka pitää sirotella vuoden kuluessa tuhkaamisesta. Ennen tuhkan luovuttamista on tuhkauurnan saajan ilmoitettava kirjallisesti krematorion ylläpitäjälle, minne tuhka tullaan sijoittamaan.
   Jos vainajan tuhka halutaan sijoittaa maa-alueelle sekä asettaa paikalle muistomerkki tai muita näkyviä merkkejä, tulee Itä-Suomen aluehallintovirastolta hakea lupa yksityisen haudan perustamisesta.
   Maallisen majansa tuhkaamista miettivien kannattaa Vuontisjärven mukaan keskustella aikeistaan omaistensa kanssa, sillä muuten omaisten voi olla surutyön keskellä vaikea tottua ajatukseen, että läheistä ei voi muistaa erityisellä paikalla kuten muistomerkillä.
   Tuhkaamista suunnittelevien kannattaa ottaa yhteyttä omaan seurakuntaan, josta neuvotaan asiassa eteenpäin.
   Oulun krematoriossa tuhkataan vuosittain 850 vainajaa ja noin 50 haudataan tai sirotellaan hautausmaiden ulkopuolelle.

PEKKA HELIN

Kysy! on palsta, jonne voi palstan nimen mukaisesti lähettää kirkkoon, seurakuntien toimintaan ja uskonelämään liittyviä kysymyksiä. Toimitus etsii niihin vastaukset.
Kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteella kysy@rauhantervehdys.fi ja kirjepostina osoitteella Rauhan Tervehdys, PL 102, 90101 Oulu. Tekstiviestillä kysymyksiä voi lähettää numeroon 044 5626 450.

Artikkeli on osa lehteä 36/2012