Lukunurkka: Pilke silmäkulmassa

3.10.12

Lukunurkka

Pilke silmäkulmassa

Huumorilla on valtaisa voima. Sillä (tai sen varjolla) loukataan syvästi – ja sillä parannetaan haavoja. Joka tapauksessa on kyse taitolajista ja samalla asiasta, johon suhtaudumme hyvin yksilöllisesti.
   Munkki Serafim, joka tällä hetkellä on professorina Itä-Suomen yliopistossa, on Lähi-idän kansojen ja kulttuurien monipuolinen asiantuntija. Tuoreimman kirjansa hän on kirjoittanut juutalaisesta huumorista. Pääosin on kyse hänen kokoamistaan kaskuista, mutta hän myös johdattaa juutalaisen huumorin tyypillisiin piirteisiin ja sen omaleimaisuuteen.
   Juutalaista huumoria voidaan Serafimin mukaan luonnehtia kolmella tyyppipiirteellä: se on yhteisöllistä, se sisältää sanaleikkejä ja loogisia solmuja, se on ironista, usein jopa itseironista.
   Talmudissa rohkaistaan aloittamaan opetuspuhe vitsillä. Kirjoittaja toteaa myös, että hyvä rabbi on aina myös hauska rabbi. Tuleeko saarna aloittaa vitsillä? Onko hyvä pappi aina myös hauska pappi? On vaikea antaa ehdotonta vastausta, mutta voisi ainakin todeta, ettei saarnaa kannata aloittaa koskaan huonolla vitsillä. Ja sekin lienee lähes itsestään selvyys, ettei hauska pappi ole välttämättä hyvä pappi.

VEIJO KOIVULA

Artikkeli on osa lehteä 32/2012