Lukunurkka: Välillä kiva, välillä outo kirja

3.10.12

Lukunurkka

Välillä kiva, välillä outo kirja

Kirja Ansku ja Armas kertoo kahdesta lapsesta ja niiden elämästä. Se kertoo esimerkiksi niiden koulunkäynnistä. Myös koululuokkien oppilaista kerrotaan.
   Kaksi lasta on päähenkilöitä. Heidän nimensä ovat Armas ja Ansku. Siksi myös kirjan nimi on Armas ja Ansku. Päähenkilöiden lisäksi kerrotaan paljon heidän äidistään ja isästään.
   Anskulla on kihara tukka ja arvelisin, että hän on noin kymmenvuotias. Hän on luonteeltaan hauska, mutta joskus aika tylykin.
   Armas on sekunnin tai minuutin Anskua nuorempi. Hän on vaaleatukkainen ja melkein aina hymyilevä poika.
   Äiti on avojaloinkulkija ja isä muiden oppilaiden mielestä erikoinen. Äiti on luonteeltaan pirteä ja isä aika laiska. Heidän kotonaan on normaalia.
   Tässä kirjassa oli joitakin vähän outoja asioita. Esimerkiksi se, että joku koululainen ei muka ymmärtäisi, ettei kouluaidan toiselle puolelle saa mennä koulupäivän aikana mutta koulun jälkeen saa. Kyllä koululaiset semmoisen tajuaa.
   Yksi kohta kirjassa oli sekä hassu että tylsä. Joku oli muka vauvana ajatellut, että se on tosi kaunis. Ja sitten isona se tajusi, ettei ollut ymmärtänyt, että jokaisen äidin mielestä oma lapsi on aina kaunein. Minusta vauvat eivät oikeasti osaa ajatella tuommoisia asioita.
   Tässä kirjassa kerrottiin kiusaamisesta tarkasti. Puhuttiin siitä, miten joitakin silmälasipäisiä arvosteltiin. Mutta sitten siinä mietittiin, että kostaminen ei ratkaise mitään. Minusta se oli hyvä kohta.
   Kirjassa oli joissakin kohdissa itsestäänselvyyksiä, kuten se, että jotkut keppostelee, kun aika käy tylsäksi.
   Jotkut sanat olivat myös aika vanhanaikaisia, kuten keljuttaa. Minusta kirja sopii parhaiten suunnilleen kymmenvuotiaille, koska sen ikäiset ymmärtävät parhaiten tarinan tapahtumat.

SALKA NAATUS, 8 VUOTTA
MUISTIIN MERKITSI REBEKKA NAATUS

Artikkeli on osa lehteä 32/2012