Maata kiertelemässä

10.10.12

Maata kiertelemässä

Noitina tuomituille haetaan oikeutta

Bernice Mable Graham Telian, 82, epäilee, että hän ei näe päivää, jolloin hänen noitana hirtetty esiäitinsä ja kymmenen muuta noitana tuomittua julistetaan syyttömiksi. Heidät tuomittiin kuolemaan Yhdysvaltalaisessa Connecticutin osavaltiossa vuosina 1647–1663.
   Telian tutki sukuaan, kun hän huomasi, että hänen seitsemän sukupolvea sitten elänyt esiäitinsä Mary Barnes hirtettiin Hartfordissa vuonna 1663.
   – Maryn hautaa ei voi löytää. Hirtettyjen ruumiit poljettiin maassa oleviin kuoppiin eikä niitä merkitty. Tuomitut haluttiin unohtaa, Telian kertoo.
   Tieto hirttämisestä järkytti Teliania niin paljon, että kirjoitti tapauksesta kirjan Isoäitini Mary hirtettiin. Kirjoitustyö kesti viisi vuotta.
   Connecticutissa hirtettiin noitia jo 40 vuotta ennen pahamaineisia ja paremmin tunnettuja Salemin noitaoikeudenkäyntejä Massachusettsin osavaltiossa. Salemissa tuomittiin yhteensä ainakin 25 ihmistä kuolemaan ja monia muita vankeuteen.
   Noitaoikeudenkäyntejä käytiin muuallakin Yhdysvalloissa. Massachusettsin, New Hampshiren ja Virginian osavaltioissa on myönnetty, että tuomitut olivat syyttömiä. Näin ei ole tapahtunut Connecticutissa.
   – Haluaisin nähdä sen elinaikanani, Telian toivoo.
   Vuonna 2008 Connecticutin lainsäätäjät käsittelivät Telianin aloitetta puhdistaa tuomittujen maine. He muun muassa kuuntelivat historioitsijoiden ja tuomittujen jälkeläisten lausuntoja. Asia kuitenkin raukeni.
   Jo aiemmin hirtetyille haluttiin armahdus, mutta armahdusta käsitellyt elin totesi, että se ei käsittele edesmenneiden oikeudenkäyntejä.
   Uskontoa Hartfordin yliopistossa opettava Frank Kirkpatrick kertoo, että näyttö syytettyjä vastaan oli parhaimmillaankin hatara.
   – Todisteet olivat niin ympäripyöreitä ja huonoja, että ainoa keino tuomita syytetty oli tunnustus.
   Esiäitiään puolustavan Telianin mukaan arkistomateriaali tämän oikeudenkäynnistä on vähäinen. Siksi hän ei tiedä, miksi esiäiti Barnesia syytettiin noidaksi.
   Teliania vaivaa oikeuden lausunto, jossa Barnes tuomittiin kuolemaan:
   Sinä, Mary Barnes et ole pelännyt Jumalaa vaan olet kestittänyt Saatanaa, Jumalan ja ihmiskunnan päävihollista. Paholaisen avulla olet tehnyt tekoja, jotka ovat tavallisen ihmisen tavoittamattomissa. Jumalan ja ihmisten lain mukaan ansaitset kuoleman.
   – Järkyttävää, Telian luonnehtii.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 33/2012