Maata kiertelemässä

17.10.12

Maata kiertelemässä

Dalai-lama tarvitsee ison tuolin

Rocktähdet vaativat usein esiintymislavojen takahuoneisiin spesiaalipalveluja. Jotkut edellyttävät erityisruokia ja -juomia, musiikkia tai videopelejä. Onpa joku halunnut koiranpennun leikkimään noutamisleikkiä.
   Dalai-lama tarvitsee erikoisen ison tuolin.
   Tiibettiläisten maanpaossa oleva hengellinen johtaja vieraili viime viikolla yhdysvaltalaisessa Syracusen yliopistossa, jossa hänet mitä ilmeisimmin majoitettiin hulppeasti. Yliopisto myös hankki dalai-lamalle puisen punaisella nahalla päällystetyn Stickley-tuolin.
   Itse asiassa samanlainen tuoli on ollut dalai-laman käytössä kolme kertaa. New Yorkissa toimivan huonekalufirman johtaja Aminy. I. Audi kertoo, että ensimmäinen tuoli tehtiin, kun hengellinen johtaja vieraili Buffalon yliopistossa vuonna 2006. Toinen tuoli valmistettiin kaksi vuotta myöhemmin, kun dalai-lama vieraili Golgaten yliopistossa.
   Syracusen yliopisto hankki Stickley-museosta kolmannen tuolin, jossa dalai-lama istui viime viikon maanantaina.
   – Tuoli edustaa ainutlaatuista käsityöläistyötä, Audi huomauttaa. Sen on suunnitellut Gustav Stickley.
   Tuoli on tavallista isompi, jotta dalai-lama voisi nostaa jalkansa sille ja ristiä ne. Asento on joko lootusasento tai muistuttaa sitä. Dalai-laman sanotaan suosivan tätä asentoa.
   Viime viikolla Syracusen yliopistossa dalai-lama istui mieliasennossaan riisuttuaan ensin kenkänsä. Iltapäivällä tilanne toistui.
   Tuolia kuljettanut pakettiauto oli pysäköity lähelle esiintymispaikkaa. Dalai-laman esiintymisen jälkeen tuoli nostettiin autoon ja vietiin takaisin museoon.
   – Golgaten yliopiston tuoli myytiin huutokaupassa 25 000 dollarilla (noin 19 000 eurolla). Ostaja lahjoitti kuitenkin sen takaisin yliopistolle, Audi toteaa.
   Buffalon tuoli on yhä yliopiston kampuksella eli korkeakoulualueella.
   – Kuka tahansa voi ostaa dalai-lama-tuolin, joka on tehty valkoisesta tammesta ja verhoiltu punaisen sävyisellä nahalla, Audi selostaa. Tuolista joutuu pulittamaan 8 000 dollaria eli runsaat 6 000 euroa.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 34/2012