Mitä useampi kokki, sen parempi soppa

3.10.12

Muhoksen seurakuntatalon saliin on kokoontunut kolme perhettä. Sekä lapset että aikuiset istuvat keittiömyssyt päässä kuuntelemassa, kun Pohjois-Pohjanmaan Marttojen Marja-Leena Pirkola selostaa, millaisia ruokia tänään valmistetaan. Alkamassa on pikkulapsiperheiden kokkauskurssin toinen kerta.
   6-vuotias Perttu ilmoittaa reippaasti valmistaneensa kotona äidin kanssa jauhelihaa, kuten edellisellä kokkauskerralla oli opetettu. 8-vuotias Miikka puolestaan on harjoitellut rieskan leipomista.
   Tällä kerralla valmistetaan kirjolohta ja kasviksia, veneperunoita, salaattia, hapanleipää ja jälkiruoaksi uuniomenoita sekä kanelikierrepullaa.
   Kaikille riittää tekemistä, ja tehtävienjaon jälkeen ryhdytään toimeen.
   Ensin Marttojen Marja-Leena Pirkola näyttää, kuinka kalaa käsitellään. Lapsetkin saavat kokeilla, miten ruodot nypitään pois.
   Myös jätteiden lajittelu tulee tutuksi, kun salaattia tehdessä purjosta pois leikatut huonot osat löytävät paikkansa biojäteastiasta.

Pientä ryhmää
helpompi ohjata

Marttojen Kotirumba rullaamaan -hankkeen puitteissa järjestetty kurssi on perheille ilmainen. Hanke on saanut vuoden 2010 Yhteisvastuukeräyksen varoja.
   – Mukaan olisi mahtunut neljä tai viisi perhettä, mutta vain kolme perhettä ilmoittautui, sanoo Muhoksen seurakunnan diakoni Hanna Kaisto-Vanhamäki.
   Keittiössä käy jo nyt melkoinen vilinä.
   – Kolme on ihan hyvä, niin ehdimme ohjata kaikkia riittävästi, toteaa sosionomi-diakoniharjoittelija Reija Ukkola.
   Kaisto-Vanhamäki kertoo, että Martat ottivat itse yhteyttä seurakuntaan ja kysyivät kiinnostusta tällaiselle kurssille.
   – Tämä on todella hyvää yhteistyötä. Lapsetkin ovat todella innoissaan, kun pääsevät itse tekemään aikuisten opastaessa, Kaisto-Vanhamäki hymyilee.

Kurssista hyötyä
itsenäistyville nuorille

Ensimmäisellä kerralla kaikkiin koteihin annettiin Penninvenyttäjän keittokirja, jonka ohjeita kurssilla käytetään. Kolmannella, eli viimeisellä, kerralla perheet saavat mukaansa myös 50 euron arvoisen ruokakassin. Kurssin materiaalikustannuksista vastaa Marttojen Kotirumba rullaan -hanke. Seurakunnan tehtäväksi jäi ainoastaan osallistujien hankkiminen.
   Yhteistyö Marttojen kanssa on seurakunnalle jo ennestään tuttua, sillä Martat ovat pitäneet leivontakursseja perheilloissa.
   Kaisto-Vanhamäki toivoo, että yhteistyötä voidaan tehdä jatkossakin.
   – Nuorille opiskelijoille, jotka ovat vasta muuttaneet omilleen, tällaiset kokkauskurssit voisivat olla hyödyllisiä, Kaisto-Vanhamäki pohtii.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 32/2012