Pääkirjoitus

24.10.12

Pääkirjoitus

Monipuolisia kattauksia, kiitos

Piispamme Samuel Salmi päätti sunnuntaina piispantarkastuksen Muhoksen seurakunnassa. Pitämänsä messun jälkeen piispa kertoi kirkkoon kokoontuneille huolensa jumalanpalveluksissa kävijöiden määrän vähenemisestä. Hän arvioi kirkkokansan määrän huvenneen viiden viime vuoden aikana kolmanneksella.
   ”Elämme aikaa, jolloin joudumme kysymään, miksi ihmiset eivät osallistu maailman parhaaseen tuotteeseen”, hän totesi. Jumalanpalveluselämä olisi piispan mukaan saatava nousuun niin, että kirkon alttari olisi seurakunnassa kaiken keskiössä.
   On kompattava piispaa siinä ajatuksessa, että Sana on, ja sen tulee olla, kaiken ydin. Mutta sitten tulee se poikkipuolinen ”mutta”. Kun tulevaisuudessa seurakunnat yhä enemmän tukeutuvat vapaaehtoisiin, toimintaan tulee yhä enemmän uusia muotoja. Ja se on hyvä asia, sillä muutoin alamäki väkimäärissä jatkunee piispan kauhistelemaa vauhtia.
   Sillä aivan kuten 1700-luvun virret, eivät perinteiset jumalanpalvelukset tai ylipäänsä kirkossa istuminen sovi kaikille. Meitä seurakuntalaisia ei edes pidä pakottaa samaan muottiin tai tykkäämään samoista asioista. Samaa ruokaa voi nauttia monenlaisella kattauksella.
   Usein kuulee todettavan, että kirkko koettaa mielistellä sen helmasta kaikkoavia ihmisiä teemamessuilla, tapahtumilla, keskustelutilaisuuksilla tai vaikkapa Oulugospelin yhteydessä järjestettävän nuorten videokilpailun tapaisilla tempauksilla. Siinäpä vasta on kyyninen ja umpimielinen ajattelutapa!
   Toivottavasti seurakunnissa mennään jatkossakin rohkeasti ihmisten pariin ja tarjotaan erilaisia kattauksia. Sanasta riittää ammennettavaa.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 35/2012