Papilla kysyntää lomakohteissa

10.10.12

Monille oululaisille tuttu pappi Tarja Korpela viettää talven turistipappina Las Palmasissa.

Vantaan seurakuntayhtymän pastori, mutta yli 20 vuotta Oulussa – vuoteen 2007 saakka – lehtorina ja pappina toiminut Tarja Korpela on lähdössä talven ja kevään ajaksi turistipapiksi Espanjaan, lomakaupunkien klassikkoon Las Palmasiin.

Hei Tarja, miksi lähdet papiksi Kanariansaarille?
   – Syitä on varmaan useita. Minulla on ollut pitkään haaveena tehdä työtä ulkomailla, esimerkiksi lähetystyössä. Lähteminen keikkapapiksi Las Palmasiin onnistuu tämänhetkisessä elämäntilanteessani. Aikuisikään tulleet lapset kehottivat äitiään muutokseen.
   – Tykkään matkustamisesta. Joskus tien päällä ollessa olen miettinyt, millaista olisi työskennellä muualla kuin Suomessa.
   – Yksi syy lähtemiselle on se, että turistipappina saan tehdä paljon papin perustyötä, kuten toimittaa jumalanpalveluksia. Nykyinen työni johtavana kasvatustyön pastorina on paljon muun muassa kouluttamista.
   – Omaan työhönsä on hyvä ottaa välillä etäisyyttä. Suomen syksy ei ole minulle mieluisinta vuodenaikaa, mutta pelkkä auringon ottaminen ei ole tässä se pointti. Raha ei myöskään ole syy, sillä työstä maksettava korvaus on pieni.

Mitä kaikkea turistipappi tekee?
   – Turistipapin tärkeää työtä ovat viikoittaiset messut. Tiedän jo nyt, että minulla on myös vihkimisiä. Joulukuinen päivämäärä 12.12.2012 on saanut rakastavaisia liikkeelle. Toki turistipapin työtä ovat myös hautajaiset, mutta niitä on harvemmin. Sielunhoito ja keskustelut kuuluvat turistipapin perustyöhön.

Mitä odotat innokkaimmin työkeikaltasi?
   – Me olemme täällä kotisuomessa tottuneet siihen, että kirkossa on iso virkakoneisto töissä. Gran Canarialla kirkollinen työ on pitkälle vapaaehtoisten toimijoiden varassa. Kirkko on tärkeä paikka suomalaisille Espanjassa. Odotan, että näen turistipappina läheltä, mitä se tarkoittaa, kun vapaaehtoiset ottavat vastuuta kirkon toiminnasta.

Kirkon turisti- ja uussiirtolaistyön työalasihteeri Leena Märsylä, kuinka paljon pappeja on lähdössä tulevaksi talveksi turistityöhön?
   – Keikkapappeja on lähdössä kahdeksan. Heidän lisäkseen meillä on ympärivuoden toimivia pappeja muun muassa Thaimaassa. Tarvitsisimme lisää mahdollisuuksia palkata pappeja esimerkiksi Kreikkaan, jossa on töissä vain yksi pappi ja kanttori. Kreikka on suosittu turistikohde, ja siellä myös asuu paljon suomalaisnaisia avioliitossa.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 33/2012