Sampsa Aro lähtee nuorten aikuisten lähetysryhmän kanssa Mosambikiin. Matkarahoja kerätään muun muassa järjestämällä Cross Cafe -iltoja Oulun seurakuntien Elohuoneella Isokadulla.(Kuva: Katja Kiiskinen)

Pienistä asioista suurta iloa

31.10.12

Oululaisen Sampsa Aron mielestä lähetystyössä tärkeintä on ihmisten kohtaaminen.
   – Kuulin Suomen Pipliaseuran kesäpäivillä tarinan siitä, kun lapset Boliviassa olivat saaneet ensimmäisen omalla äidinkielellään kirjoitetun lukutaitokirjasen. Se teki heidän hyvin onnellisiksi, Aro sanoo.
   Hän muistuttaa, ettei aina tarvitse olla suuria suunnitelmia ja projekteja, vaan pienilläkin asioilla voi olla hyvin suuri merkitys.
   – Samalla voimme oppia paikallisilta paljon, ja tuoda positiivisia puolia omaan kulttuuriimme.

Sattuma
puuttui peliin

Aro kertoo päätyneensä lähetystyön pariin oikeastaan sattumalta.
   – Olin ehdolla seurakuntavaaleissa pari vuotta sitten, ja tulin valituksi varasijalle. Täytin lapun, jossa sai ilmoittaa toiveensa luottamustehtävistä. Ajattelin, että lähetystyö kiinnostaa minua eniten, ja se on lähinnä maantieteilijän koulutustani. Joku oli sitten ehdottanut minua lähetystyön johtokuntaan.
   Aivan vierasta lähetystyö ei Arolle tuolloinkaan ollut, sillä hänen vaimonsa veli, Mika Tikkanen on vaimonsa kanssa Oulun tuomiokirkkoseurakunnan nimikkolähetteinä Tansaniassa.
   – Mika on koulutukseltaan viittomakielen tulkki ja erityisopettaja. Hän opettaa kuuroja lapsia Njomben kuurojen koulussa, Aro kertoo.
   Aro ei itse ole ollut kenttätyössä ulkomailla, mutta hän on mukana Karjasillan seurakunnan lähetystyön johtokunnassa. Ajatus lähetystyöhön lähtemisestä kuitenkin kiinnostaa.
   – Vielä en ole kokenut varsinaista kutsumusta, mutta jos lähtisin, haluaisin auttaa ympäristöongelmien ratkaisemisessa. Esimerkiksi aurinkoenergialla toimivan uunin avulla afrikkalaisten naisten ei tarvitsisi kantaa polttopuita ruuanvalmistusta varten, mikä osaltaan hidastaisi aavikoitumista, Aro pohtii.
   Hänen mukaansa on myös tärkeää opettaa paikallisille, kuinka he voivat itse toimia ympäristönsä hyväksi.

Suunnittelua ja
käytännön töitä

Ensi kesänä Aro pääsee tutustumaan Etelä-Afrikkaan, kun nuorten aikuisten lähetysryhmä suuntaa Karjasillan seurakuntapastori Kimmo Kieksin ja lähetyssihteeri Paula Rosbackan johdolla Mosambikiin.
   – Tutustumme ainakin paikalliseen sairaalaan ja terveydenhuoltoon sekä kokoamme lapsille leikkikentän, Aro kertoo matkasuunnitelmista.
   Ryhmä kerää matkaa varten rahaa muun muassa järjestämällä kirkkokahvituksia, Cross Cafe -iltoja Elohuoneella sekä myyjäisiä.
   – Mukavaa päästä näkemään paikan päälle, millaista elämä siellä oikeasti on.
   Lähetystyön johtokunnassa Aro on päässyt paitsi suunnittelemaan, myös tekemään konkreettisia asioita lähetystyön hyväksi.
   – Teemme esimerkiksi seurakuntaneuvostolle ehdotukset nimikkolähettien tukemisesta. Suunnittelemme myös erilaisia lähetystapahtumia sekä -myyjäisiä, hankimme niihin tarvittavat luvat, ja olemme mukana toteuttamassa.
   – Viimeksi olin mukana seppeletalkoissa keräämässä havuja metsästä lähetystyön hyväksi. Keräämistämme havuista toiset talkoolaiset tekevät seppeleitä Kaukovainion kappelilla ja ne myydään lähetystyön hyväksi, Aro sanoo.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 36/2012