Puhetta seksistä, yleisön pyynnöstä

24.10.12

Seksistä ei tarvitse kysellä anonyymisti vain lehtien Kysy asiantuntijalta -palstoilla. Seurakunnassa seksistä keskustellaan avoimesti kasvokkain.

Oulun seurakuntayhtymän, Haukiputaan, Kiimingin ja Kempeleen seurakuntien parisuhdetyötä tekevät työntekijät eivät kaihda avointa keskustelua seksistä, vaikka aihe äkkiseltään saattaa tuntua vieraalta pappilan penkillä istuessa.
   8. marraskuuta Oulujoen pappilassa pidettävän seksi-illan otsikoksi järjestäjät halusivat laittaa Puhalla minut liekkiin. Karjasillan seurakunnan kappalainen Olavi Mäkelä lisäsi teemaan sanat ”johdantoa iloiseen parisuhdeseksiin”.
   Mäkelän mukaan teema Puhalla minut liekkiin sisältää monissa makuukamareissa – ehkä yleensä äänettömän – huokauksen siitä, että oma kumppani pystyisi sytyttämään seksiin iloa ja nautintoa.
   – Illan teema on suoraan arjesta. Kun seksi ei suju, vastuutamme asiasta helposti puolisoamme: hänen pitäisi toimia toisin.
   – Kokonaan toinen asia on, onko seksin sujumattomuus kiinni pelkästään toisesta osapuolesta, Mäkelä sanoo.

Luonnollisesti
seksistä

Olavi Mäkelän mukaan seksistä puhuminen seurakunnassa on luonnollista, sillä seksuaalisuus on Jumalan luomana jokaisessa ihmisessä. Myös myytti puhumattomasta suomalaismiehestä rapistuu pikkuhiljaa. Esimerkiksi kirkon perheasian neuvottelukeskuksissa on huomattu, että aiempaa useammin juuri mies ottaa ensimmäisenä yhteyttä perheneuvontaan.
   Useat seurakunnat ovat jo vuosia järjestäneet parisuhteen hoitamiseen, esimerkiksi vuorovaikutustaitojen kehittämiseen, keskittyviä iltoja ja viikonloppukursseja. Näissä tilaisuuksissa pariskunnat ovat toivoneet kirkolta avointa puhetta seksistä.
   Mäkelä näkee, että kirkon intresseissä on puhua myös seksistä, sillä puolisoiden välinen arkihellyyden puute johtaa huonosti toimivaan seksiin ja ajaa osaltaan pareja eroihin. Seksuaalisuus on erityisen herkkä ja haavoittuva osa ihmistä, hän sanoo.

RIITTA HIRVONEN

Puhalla minut liekkiin, parisuhteen seksuaalisuudesta -ilta torstaina 8.11. kello 18 Oulujoen pappilassa.
Johdantoa iloiseen parisuhdeseksiin.
Puhujana perhe- ja paripsyko-terapeutti Teija Pirnes.
Ei etukäteen ilmoittautumista. Iltaan kutsutaan kaikkia parisuhteen toimivuudesta kiinnostuneita.

Artikkeli on osa lehteä 35/2012