Varikkomessussa näkyy vapaaehtoisten kädenjälki. Kaikki halukkaat pääsevät mukaan toteuttamaan messua.(Kuva: Katja Kiiskinen)

Varikkomessussa voi käydä huollossa

31.10.12

Muutaman nuoren perheen aloitteesta syntynyt varikkomessu on matalan kynnyksen ehtoollisjumalanpalvelus, jonne lasten kanssa on helppo mennä. Sitä vietetään kerran kuukaudessa Pyhän Andreaan kirkossa Kaakkurissa.
   – Meitä oli muutamia nuoria perheitä, joiden kanssa haaveilimme vapaamuotoisemmasta messusta, selvittää varikkotiimin vetäjä Mervi Kokkonen.
   Kokkonen kertoo, että tiimillä oli alusta asti selvä näkemys siitä, millainen messusta haluttiin tehdä.
   – Tavallisen jumalanpalveluksen kaavamaisuus ja runsas liturgia ovat tuntuneet itselleni vähän vieraalta. Olen enemmän kotonani epämuodollisissa tilaisuuksissa. Tämä piirre taitaa yhdistää useita varikkotiimiläisiä.
   Hän kertoo, että varikkomessussa on kaikki jumalanpalveluksen peruselementit, mutta muoto on keveämpi.
   – Tällä tavalla messu tuntuu jotenkin luonnollisemmalta, ja houkuttelee paremmin nuorta väkeä, lisää varikkotiimiin kuuluva Sani Keskitalo.
   Messun musiikista vastaa oma neljän miehen Varikkobändi.
   – Musiikkia on paljon, ja se on muutakin kuin virsiä. Meillä on ylistyslauluja sekä monipuolisesti erilaisia gospel-lauluja, Kokkonen kertoo.
   Varikkomessussa on juontaja, joka aluksi kertoo, miten tilaisuus etenee. Messun lopuksi juontaja kertoo, millaisia tehtäviä messussa on tarjolla, kenelle voi halutessaan ilmoittautua ja milloin seuraava varikkomessu pidetään.
   Saarnan aikana lapsille on pyhäkoulu, jota vetää yleensä kansanlähetyksen työntekijä Elina Vidgren.

Kaikki saavat
osallistua

Tällä hetkellä varikkotiimissä on noin 15 aktiivista tekijää sekä monia sellaisia, jotka ovat mukana silloin tällöin. Mukaan pääsevät kaikki, jotka haluavat antaa voimavarojaan ja aikaansa messun järjestämiseen.
   – Toivomme, että ihmiset löytäisivät varikkomessun ja voisivat kokea sen omakseen. Erilaisia tehtäviä on paljon, ja niihin annetaan ohjeistus. Kaikkien vastuunkantajien ei tarvitse olla messussa esillä, vaan tarjolla on myös messun valmisteluun liittyviä tehtäviä, Kokkonen kertoo.
   Hänen mukaansa varikkomessu sopii erityisesti sellaisille, jotka pitävät vapaamuotoisemmista tilaisuuksista ja kaipaavat yhteisöllisyyttä.
   Lokakuussa pidetyssä varikkomessussa kirkkoisäntänä ja -emäntänä toimivat Harri Pulkkinen ja Soili Kallio-Pulkkinen. He kertovat juurtuneensa neljän asuinvuotensa aikana Metsokankaalle niin hyvin, että osallistuvat seurakunnan toimintaan siellä vielä poismuuttonsa jälkeenkin.
   – Tuntui luonnolliselta lähteä mukaan tekemään tätä messua. Tämä on sellainen varikko, jossa voi käydä huollattamassa itsensä, Harri Pulkkinen sanoo.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 36/2012