Vielä ehtii järjestää häät 12.12.12

10.10.12

Monet vihkiparit suosivat hääpäivän valinnassa helposti muistettavia päivämääriä. Erityisesti päivämäärät, joissa sekä päivä, kuukausi että vuosi ovat samaa lukua, ovat olleet suosittuja.
   Viime vuonna 11.11.11 vihittiin Oulun tuomiokirkossa järjestetyssä vihkihetkessä jopa 44 paria. Tämän vuoden vastaava päivämäärä 12.12.12 on viimeinen, jossa kaikki kolme lukua voivat olla samat.
   Pikaisen sähköpostitiedustelun perusteella ainakaan Oulun, Haukiputaan, Kiimingin tai Oulunsalon kirkoissa ei vielä ole varattuna vihkimisiä ruuhkaksi asti.
   Kiimingin seurakunnasta kerrotaan, että heidän kirkossaan on yksi vihkiminen kyseiselle päivälle – vieläpä kello 12. Myös Oulun tuomiokirkossa on pari varattua vihkimistä. Vielä siis saattaisi ehtiä varata kirkon omia häitään varten.

Naimisiin
keskellä viikkoa

Ellei kirkkovarausta ole, on avioliittoon aikoville tarjolla myös toisenlainen vaihtoehto.
   12.12. Oulun tuomiokirkossa järjestetään vihkihetki, johon pariskunnat voivat mennä vihittäviksi saapumisjärjestyksessä ilman ennakkoilmoittautumista. Avioliiton esteiden tutkinta on kuitenkin tehtävä viimeistään viikkoa ennen vihkipäivää.
   Vihkihetki sattuu keskiviikoksi. Tuomiorovasti Matti Pikkarainen kertoo, että tavallisesti keskellä viikkoa tuomiokirkossa on hyvin harvoin vihkimisiä. Hän ei kuitenkaan usko viikonpäivällä olevan hirveästi merkitystä.
   – Pari, joka haluaa tulla vihkihetkeemme, on valinnut sen päivästä riippumatta. He haluavat ennen muuta häät, joissa olennaista on itse vihkiminen, Pikkarainen toteaa.
   – Perinteisesti viikonlopun päivät lauantai ja sunnuntai ovat suosituimmat ja näistäkin erityisesti lauantai.
   Pikkaraisen mukaan vihkihetkissä on viime aikoina ollut keskimäärin 8–12 paria.
   – 11.11.11 oli poikkeuksellisen vilkas 44 parin kanssa.
Joulukuisen vihkihetken järjestelyissä on varauduttu siihen, että paikalle voi saapua runsaasti vihittäviä.

Vihkiminen
tutulla kaavalla

Vihkihetki noudattaa samaa kaavaa kuin erikseen varattu vihkiminen.
   – Musiikki alussa ja lopussa, vihkiminen, ja parin niin toivoessa, vihkimisen keskellä musiikkia.
   Kyseessä on siis häätilanne, jossa keskuksessa on vain tuo vihkiminen kirkossa, Pikkarainen kertoo.
   Todistajia ei tarvita, mutta hääpari voi kutsua tilaisuuteen läheisiään. Ennen vihkimistä on kymmenen minuutin vihkikeskustelu papin kanssa. Vihkimisen jälkeen tuomiokirkon kryptassa on tarjolla hääkakkua ja kahvia.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 33/2012