(Kuva: www.sxc.hu / Aaron Neifer)

Jooga jo kirkon kynnyksellä

20.11.12

Kirkossa on käynnissä pienoinen joogakohu. Kiivas keskustelu ylsi myös kirkolliskokoukseen. Jeesus-joogan vastustajien tähtäin on joogan hindulaisissa juurissa.

Helsingissä järjestettiin lokakuussa Taipuuko jooga kirkkoon -seminaari. Joogan sopivuudesta kirkkoon puhuttiin marraskuun alussa myös kirkolliskokouksessa.
   Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen oli puuhaamassa Helsingin joogaseminaaria. Komulainen on sanonut ymmärtävänsä huolen joogan ja kristillisyyden yhdistämisestä, mutta uskovansa tiettyjen joogan lajien sopivan myös kristityille.
   Ekumeeninen Karmeliittaluostariyhteisö on järjestänyt jo vuosia joogaretriittejä. Tällä hetkellä kristillisen joogan kursseja järjestetään ainakin Helsingissä. Helsingin seurakuntayhtymä tarjoaa joogaretriittejä niin seurakuntalaisille kuin omalle henkilöstölleen.

Kirkko haluaisi
joogalle kristillistä sisältöä

Komulaisen mukaan kirkolla ei yksinkertaisesti ole varaa tuomita joogaa, sillä moderni jooga on trendikäs liikuntamuoto ja kovassa nousussa niin maailmalla kuin Suomessa.
   – Tuore kirkon nelivuotiskertomus osoittaa, että samaan aikaan kun hengellisesti välinpitämättömien määrä on lisääntynyt, vaihtoehtoinen uskonnollisuus on lisääntynyt.
   Silloin kun joogaa tarjotaan seurakunnissa, Komulainen näkee, että kirkolla on mahdollisuus löytää kristillinen näkökulma sen harjoittamiseen.
   – Joogan tai jonkun muun meditaatiotekniikan voi valjastaa evankeliumin asialle. Esimerkiksi joogan asennot auttavat keskittymään samalla tavalla kuin käsien ristiminen tai silmien sulkeminen.
   Komulainen sanoo tietävänsä, että tarjolla on myös hindulaisuuden harjoittamiseen tähtäävää joogaa.

Joogaa sovitettu
suomalaisille

Oululaisen jooganohjaajan Minna Arvilan mukaan Suomen Joogaliiton opettama jooga sopii yhtä hyvin sellaiselle, jolla on kristillinen elämänkatsomus, kuin niillekin, joilla sitä ei ole.
   Hän kertoo, että Joogaliitossa on tehty 1960-luvulta lähtien paljon työtä joogan sovittamisessa suomalaisille ja muille eurooppalaisille.
   – Minulla itselläni on kristillinen vakaumus, enkä ole missään vaiheessa kokenut ristiriitaa sen ja joogan harrastamisen tai opettamisen välillä. En ole myöskään kovin usein törmännyt epäileviin kysymyksiin joogan sopivuudesta kristityille.
   Arvilan mielestä kotona tehtävään omaan joogaharjoitukseen voi halutessaan yhdistää rukousta ja kristillistä meditaatiota.
   – Jos ajatellaan ohjattua joogatuntia, meditaatiohetken aikana voi keskittyä haluamaansa asiaan: yksi keskittyy hengitykseen, toinen väreihin, kolmas sanskritinkieliseen mantraan ja neljäs ehkä juuri rukoukseen, hän sanoo.

KOTIMAA24
RIITTA HIRVONEN

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko

Artikkeli on osa lehteä 39/2012