Joululehden myynti uusiin puihin

14.11.12

Veteraanipolven harventuessa ja ikääntyessä Veteraanin Joulu -lehden myyntiin tarvitaan kipeästi talkooapua.

Rintamamiesveteraanien Oulun piiristä kuuluu selkeä avunpyyntö: iäkkäät veteraanit kaipaavat vapaaehtoisapua Veteraanin Joulu -lehden myymiseen.
   Veteraanien omin voimin lehteä ei saada enää kaupatuksi. Tämä tarkoittaisi tärkeiden tulojen menettämistä, kertoo Veteraanin Joulun yli-iiläinen päätoimittaja Toivo Hyyryläinen.
   – Tarvitsemme nuorempia hartioita vastuunkantamiseen. Veteraanit alkavat olla yhdeksänkymppisiä ja osa jo ylikin. Neljän vuosikymmenen ajan he itse ovat myyneet lehteä, mutta nyt olemme siinä pisteessä, että peräänkuulutamme talkooväkeä, Hyyryläinen vetoaa.
   Vapaaehtoiseksi ryhtymisessä ei kannata turhia jahkailla, sillä tämänvuotinen joululehti on jo tehty ja tulevana viikonloppuna lehti on jo jaossa.
   Rintamamiesveteraanien Oulun piiriin kuuluu kuntia Koillismaalta Keski-Pohjanmaalle, yhteensä noin 40 osastoa.

Oma toimisto
varoilla

Rintamaveteraanien Oulun piirin puheenjohtaja Onni Toljamo kertoo, että lehden myynti on erityisen tärkeää, jotta veteraanit saisivat pitää itsellään Aleksinkulmassa sijaitsevan Oulun piirin rintamamiesveteraanien toimiston.
   – Toimiston olemassaolo on tärkeää veteraanien palvelemisen kannalta. Toimisto on toiminnan keskuspaikka, me tarvitsemme nuo tilat, Toljamo valaisee.
   Veteraanin Joulu -lehden toimitussihteerinä sekä päätoimittajana aikoinaan ollut oululainen Esko Rikander tekee vuosittain rutkasti työtä hankkimalla lehteen suuren määrän ilmoituksia.
   – Toisaalta ilmoitukset tulevat suhteellisen helposti. Veteraanien arvostus Suomessa on korkealla. Mainostulot ovat meille tärkeitä, Rikander kertoo ja myöntää, että puhumisen lahja on tärkeä hänen työssään lehden hyväksi.

Lehdessä
arvokasta historiaa

Veteraanin Joulu -lehteä ryhdyttiin tekemään 1970-luvulla. Lehti julkaistiin aluksi nimellä Rintamamiehen Joululehti. Vuonna 1989 julkaistiin tukevin lehti: peräti 228 sivua.
   Pääsääntöisesti lehdessä on kerrottu sota-ajan rintamaoloista ja kotirintaman tapahtumista, mutta muitakin kirjoituksia on ollut.
   Päätoimittaja Hyyryläisen mukaan joululehti koetaan veteraanisukupolven yhdyssiteenä.
   Hyyryläinen toivoo, että Veteraanin Joulu välittää myös sotaa kokemattomalle sukupolvelle kertomuksia oman maan sodista ja veteraanisukupolven työstä isänmaan hyväksi.
   – Ryhtymällä lehden myyjäksi talkoolainen osoittaa oman kiitollisuutensa veteraaniyhteisölle, päätoimittaja toteaa.

Diakoniatyö
myös mukana

Toivo Hyyryläinen iloitsee, että on saanut tukea myyntityölle myös Oulun seurakuntien diakoniatyöltä. Diakonian vapaaehtoiset ovat mahdollisuuksien mukaan apuna lehtien myynnissä.
   Talkootöihin innostuneita lehtikauppiaita etsitään myös Oulun seurakuntien Suurella sydämellä -internetsivuilla.
   Lehden myyjiä tarvitaan muuallakin kuin vain Oulussa. Innokkaat lehtimyyjät voivat ottaa yhteyttä Rintamamiesveteraanien Oulun piirin toimistoon Hellevi Toivoseen, numeroon (08) 374 475.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 38/2012