Jouluun hiljaisuuden voimalla

20.11.12

Karjasillan kirkossa hiljennytään adventin aikana joka arkiaamu viidentoista minuutin ajan. Ensimmäinen aamuhiljentyminen matkalla jouluun on 3. joulukuuta ja viimeinen 21. joulukuuta. Tilaisuudet alkavat kello 8.30.
   Vastaavanlaisia adventin hiljentymisiä – pieni pyhiinvaellus – järjestettiin Karjasillan kirkossa ensimmäisen kerran vuosi sitten. Karjasillan kappalainen Satu Saarinen kertoo kokemuksen olleen tuolloin monella tapaa hyvä. Hän iloitsee muun muassa siitä, että varttitunnin hiljentymisiä oli tuolloin, ja myös tänä vuonna, tekemässä työntekijöiden lisäksi joukko seurakuntalaisia.
   – Huomasimme, että aamullinen hetki kirkossa, valmistautuminen tällä tavoin jouluun, teki hyvää niin sielulle kuin ruumiille.
   Saarisen mukaan tulevana adventtina on luvassa esimerkiksi kuvallisia ja liikkeellisiä hiljentymisiä.
   – Pienellä pyhiinvaelluksella on tilaa eri aisteille, hän toteaa.
   Saarinen kertoo, että ensimmäisen adventtisunnuntain jälkeisestä maanantaista alkaa jouluaattoon asti ulottuva adventtipaasto.

Tuomiokirkossa pyhää
tanssia adventtina

Jouluun voi matkata Oulussa ensimmäistä kertaa myös pyhän tanssin askelin. Tuomiokirkossa järjestetään kolme tilaisuutta, 5.12., 11.12. ja 20.12., joissa on tarjolla evankeliumia koko keholle, kuten Satu Saarinen kuvailee.
   – Näissä hartauksissa on sanallisena sisältönä adventin ajan raamatuntekstejä, joita lähestytään liikkeen, meditatiivisen kehorukouksen ja pyhän tanssin kautta.
   – Tämä ei edellytä osallistujilta tanssitaitoa eikä edes ehkä uskallusta liikehtiä kirkossa. Hartauksissa saa vain olla niin halutessaan.
   Tilaisuuksien ajankohdista ilmoitetaan tarkemmin seuraavissa Rauhan Tervehdyksissä.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 39/2012