Kiiminkiläistä osaamista Exitin kiertueella

14.11.12

Suomalaisen kristillisen rockin pioneeriyhtye Exit esiintyy Oulussa Karjasillan kirkossa 23. marraskuuta. Konsertti on osa yhtyeen Päiväntasaaja-nimistä 25-vuotisjuhlakiertuetta. Bändi julkaisi marraskuun alussa samannimisen albumin.
   Kiiminkiläinen musiikintekijä, laulaja ja soittaja Jari Levy on soittanut Exitissä kymmenisen vuotta.

Hei Jari, miten kauan olet kaikkiaan ollut mukana suomigospelissa ja mitä kaikkea tekemässä?
   – Varmaan siitä lähtien, kun ryhdyin alle kymmenenvuotiaana soittelemaan velipoikieni kanssa. Kotonani kuunneltiin hengellistä musiikkia ja siksi oli oikeastaan automaatio, että ensimmäiset biisit olivat hengellisiä.
   – Ensimmäisen bändin nimeä en muista teinivuosiltani, mutta toinen oli Dynamis. Nimi muutettiin myöhemmin Heurekaksi. Heureka teki debyyttilevynsä samana vuonna, kun kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1987.

Mistä aiheesta kirjoitit lauluja albumille?
   – Albumilla on neljä mun tekemää kappaletta. Filadelfia on ehkä hieman vaikeaselkoinen teksti, mutta sen lähtökohtana on ollut Filadelfia-seurakunta, josta puhutaan Raamatussa. Filadelfia tarkoittaa suomennettuna horjuvaa kaupunkia, mutta vaikka se oli horjuva ja ontuva porukka, ne harjoittivat aidosti lähimmäisen rakkautta. Sellaista aitoutta peräänkuuluttaisin tähänkin aikaan.
   – Getsemane-biisi puhuu samasta asiasta vähän eri näkökulmasta. Itsekin huomaan, että tämä aika tekee kyyniseksi. Silloin ei huomaa vierellä olevaa, joka saattaa olla omassa Getsemanessa, kärsimyksen puutarhassa.
    – Viereeni jää ja Kuu ja tähdet voisi omistaa kaikille yksinäisille ja masentuneille ihmisille. Huomaan olevani hieman synkkä ihminen, mutta olen kuitenkin näissä biiseissä yrittänyt tuoda valoa ja toivoa synkistä aiheista huolimatta.

Miksi bändi jaksaa yhä?
   – Miksi ei? Minusta on hienoa, että Exit on ajan myötä kasvanut ja löytänyt oman paikkansa suomalaisessa gospel-kentässä. Exit ei ole enää nuorisobändi. Keikoillamme käykin kaikenikäisiä ihmisiä.

Voiko 25 vuoden jälkeen musiikkiin ja esiintymiseen tulla jotain uutta?
   – Kyllä voi, ei Exitkään kuullosta nyt samalta kuin 25 vuotta sitten. Uudet jäsenet tuovat aina oman panoksensa ja näkökulmansa musiikkiin. Jo se, että Exitissä on tätä nykyä viisi biisin kirjoittajaa, tuo oman vivahteensa ja tuoreuden. Toisaalta puhutaan Exit-soundista, joka kumpuaa alkuajoilta. Minusta sitä on hienoa pitää yllä.

Pidätte juhlakiertueella esillä Suomen Lähetys-seuran Tasaus-kampanjaa. Mitä ja miksi pitäisi tasata?
   – Exit on ollut ja on edelleen Lähetysseuran bändi. Pyrimme omalta pieneltä osaltamme tukemaan niitä arvokkaita asioita, joita Lähetysseura tuo esille.
   – Kyllähän me kaikki sen tiedämme, että tällä pallolla asiat eivät mene tasan. Me länsimaalaiset ihmiset, joilla on kuitenkin asiat suhteessa hyvin, voisimme opetella tasaamaan eikä vain ”kasaamaan”.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 38/2012