Kirkkotilasta aiempaa kauniimpi kokonaisuus

27.11.12

Karjasillan kirkossa on tapahtunut viime kuukausina useita muutoksia, vaikka kirkkovieras ei niitä kenties havaitsekaan heti kirkkosaliin tullessaan.
   Karjasillan kirkkoherra Juhani Lavanko (kuvassa) toteaa, että muutostöiden jälkeen kirkon visuaalinen ilme on aiempaa ehjempi. Harmoninen, tasapainoinen tunnelma kirkkotilaan syntyy paljolti uudesta valaistuksesta. Kirkossa on myös muuta uutta: muun muassa uusi lukupulpetti, kulkueristi, kastemaljan alla oleva pöytä, siirreltävä alttarikaide ja virsitaulu.
   – Kirkkosali muodostaa nyt rauhallisen kokonaisuuden, joka auttaa hiljentymään Jumalan edessä, Lavanko uskoo.

Uusia kirkkotekstiilejä
Tarkka kirkkovieras huomaa, että alttarille pääsyä helpottava luiska kaiteineen on uudistettu.
   Lavanko kertoo, että kirkkoon saadaan – ja on jo osittain saatu – myös uusia kirkkotekstiilejä täydentämään vanhoja. Valmiina on muun muassa vihreä messukasukka. Tekstiilien värit liittyvät kirkkovuoden eri väreihin.
   Kirkkotekstiilisuunnittelija Tiina Toivanen tekee Karjasillalle myös hieman harvinaisempia sinisiä tekstiilejä. Sininen on vaihtoehtoinen väri paaston, esimerkiksi joulua edeltävän pikkupaaston aikana.

Äänentoisto parani
Myös äänitekniikkaa on uusittu. Karjasillan kirkosta on valmius lähettää internetissä tapahtuvia virtuaalikirkkolähetyksiä. Lavangon mukaan kirkossa voidaan hyödyntää remontin jälkeen aiempaa paremmin ääntä ja kuvaa.
   – Periaatteessa meillä on mahdollisuus heijastaa esimerkiksi virsien sanat valkokankaalle.
   Urkujen rakentaminen saadaan päätökseen alkuvuodesta.
   Muutostyöt maksoivat noin miljoona euroa.
   Kirkkoherran mukaan kirkkotilassa riittää edelleen pieniä korjaustöitä, ja kirkon uudelleenkäyttöön liittyvä juhlajumalanpalvelus onkin vasta 10. helmikuuta 2013.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 40/2012