Kirkon vuosi päättymässä, uusi alkaa adventtina

20.11.12

Ensi sunnuntai on tuomiosunnuntai ja kirkkovuosi päättyy. Adventista alkaa uusi kirkkovuosi.
Selkokieliset tekstit selvittävät pyhien sisältöä.

Adventti

Adventtiin kuuluu neljä sunnuntaita. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina lauletaan kirkossa hoosianna-laulua. Silloin muistetaan sitä, kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin pääsiäisjuhlille.
   Paljon kansaa oli odottamassa häntä. Ihmiset levittivät tielle vaatteita ja palmunoksia. He huusivat: ”Hoosianna, hoosianna! Auta meitä, Jeesus, Jumalan poika.”

Joulu

Joulu on Jeesuksen syntymäjuhla. Jeesus on Jumalan lahja kaikille ihmisille. Kirkoissa ja kodeissa kaikkialla maailmassa lauletaan joululauluja.
   Ihmiset antavat lahjoja ja iloitsevat Jeesuksen syntymästä.

Uusivuosi

Kirkossa kiitetään menneestä ja rukoillaan siunausta alkavalle vuodelle. Opettelemme muistamaan, että mennyt ja tuleva aika on Jumalan lahjaa.

Loppiainen

Loppiaiseen kerrotaan idän tietäjistä, jotka tulivat Jeesus-lapsen luo. Tähti johdatti heitä. He toivat Jeesus-lapselle lahjoja.
   Loppiaisena puhutaan myös lähetystyöstä. Se tarkoittaa Jeesuksesta kertomista kaikkialla maailmassa.

Kynttilänpäivä

Palava kynttilä kertoo siitä rakkauden valosta, jonka Jeesus toi maailmaan. Vanhoina aikoina kynttilänpäivänä siunattiin kirkossa kaikki kynttilät, jota sen vuoden aikana tarvittiin.
   Raamatusta luettiin, miten Maria ja Joosef toivat Jeesus-lapsen temppeliin, kiitivät hänestä ja rukoilivat hänen puolestaan.

Laskiainen ja paaston aika

Laskiaisen nimi tulee siitä, että kohta alkaa paastonaika eli nyt ”laskeudutaan” paastoon. Eletään ikään kuin ilon ja surun risteyskohdassa. Suomessa paastonaika ei yleensä tarkoita sitä, että silloin todella paastotaan, ollaan syömättä. Paastonaika on hiljentymisen aikaa: ihminen katuu syntejään ja kääntyy Jumalan puoleen.

Marian ilmestyspäivä

Yhdeksän kuukautta ennen joulua vietetään Marian ilmestyspäivää. Maria oli tavallinen köyhä tyttö. Enkeli Gabriel ilmoitti hänelle, että hänestä tulee Vapahtajan äiti. Maria suostui Jumalan tahtoon. Hän antoi esikuvan luottamuksesta ja uskosta Jumalaan kaikille ihmisille.

Palmusunnuntai
ja hiljainen viikko

Pääsiäistä edeltää hiljainen viikko. Se alkaa Palmusunnuntaina. Jeesus tulee viimeistä kertaa Jerusalemiin pääsiäisjuhlille. Hänet otetaan vastaan kuin kuningas. Kuninkaan tie muuttuu kuitenkin kärsimysten tieksi. Hiljaisen viikon aikana seurataan Jeesuksen kulkua kohti kärsimystä ja ristin kuolemaa.

Kiirastorstai

Kiirastorstai on ehtoolliselle valmistautumisen päivä. Jeesus söi viimeisen aterian opetuslasten kanssa.

Pitkäperjantai

Pitkäperjantai on Jeesuksen kuoleman päivä. Hän kuoli naulattuna ristinpuuhun. Jeesuksen kärsimisessä ja kuolemassa on kätkettynä Jumalan rakkaus. Se on suuri salaisuus, jota ei ole helppo ymmärtää.
   Pitkäperjantai on kirkossa hiljainen surun päivä. Aina ei edes kynttilöitä sytytetä eikä urkuja soiteta.

Pääsiäinen

Pääsiäinen on ”juhlien juhla”. Silloin muistetaan, miten Jeesus nousi haudastaan ja voitti kuoleman. Hän toi ihmisille iankaikkisen elämän toivon. Hän vapautti ihmiskunnan synnin ja pahan vallasta.
   Kiitoslaulut täyttävät kirkon.
   Pääsiäisyönä kirkossa ihmetellään, miten Jeesuksen hauta oli tyhjä. Pääsiäisaamuna iloitaan Jeesuksen ylösnousemuksesta.

Helatorstai

Helatorstai on 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Se on Jeesuksen Taivaaseenastumisen päivä. Me emme voi nyt nähdä Jeesusta. Hän on taivaassa Jumalan luona. Siksi hänestä käytetään myös nimeä Kristus. Se tarkoittaa taivaallista kuningasta.
   Raamatun sanasta tiedämme, että vaikka emme voi nähdä Jeesusta, hän rakastaa meitä.

Helluntai

Helluntaina taivaaseen noussut Jeesus lähetti Pyhän Hengen. Hän oli luvannut sen opetuslapsilleen.
   Helluntaina syntyi myös kristillinen seurakunta, kirkko. Emme voi nähdä Jeesusta, mutta hän toimii seurakunnan keskellä Jumalan sanan kautta.

Pyhän Kolminaisuuden päivä

Raamatussa kerrotaan, että Jumala vaikuttaa maailmassa kolmella tavalla: Hän on Taivaallinen Isä, kaiken Luoja. Hän on Jeesus, Jumalan Poika ja Vapahtaja. Hän on myös Pyhä Henki, joka vaikuttaa seurakunnassa.
   Tämä on kristillinen usko, joka lausutaan uskontunnustuksessa jokaisessa jumalanpalveluksessa.

Johannes Kastajan päivä
eli juhannuspäivä

Johannes Kastaja oli profeetta. Hän sanoi, että Jeesus on tuo Messias. Johannes myös kastoi Jeesuksen.

Kirkastussunnuntai

Päivän raamatunteksti kertoo, kuinka Jeesus lähti kolmen opetuslapsen kanssa vuorelle yksinäisyyteen. Siellä hänen ulkomuotonsa muuttui. Matteuksen evankeliumin mukaan Jeesuksen kasvot loistivat kuin aurinko ja hänen vaatteensa tulivat valkoisiksi kuin valo.
   Apostolit kuulivat myös Jumalan äänen: ”Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä.”

Mikkelinpäivä

Päivää vietetään enkelien päivänä. Enkelit kuvataan Raamatussa Jumalan sanansaattajina, jotka suojelevat ja opastavat ihmistä. Mikkelinpäivän keskushahmo, Raamatussa mainittu arkkienkeli Mikael, tuo kirkon juhlakalenteriin muistutuksen siitä, että Jumala on luonut myös näkymättömän maailman.

Pyhäinpäivä

Pyhäinpäivää vietetään syksyn pimeimpään aikaan. Silloin muistetaan kuolleita. Monet vievät silloin läheistensä haudalle kynttilän, kukkia tai havuseppeleen. Pyhäinpäivänä muistetaan erityisesti niitä ihmisiä, joiden elämästä voimme oppia mitä on rakkaus ja usko Jumalaan.

Tuomiosunnuntai

Kirkkovuoden päättyessä muistetaan, että kaikki päättyy kerran. Jeesus nousi taivaaseen, taivaallisen Isänsä rinnalle. Jeesus osoitti meille, mikä on Jumalan tahto, hyvää ja oikein. Hän opetti meitä rakastamaan toisiamme ja kaikkea, minkä Jumala on luonut. Hänelle me olemme myös vastuussa siitä mitä teemme.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 39/2012