Katolisen koulun lapset muodostavat elävän seimen seiminäyttelyn avajaisissa lauantaina.(Kuva: Pekka Helin)

Kulttuurit kohtaavat seiminäyttelyssä

27.11.12

Kansainvälinen seiminäyttely ja seimivaellus toteutetaan Oulussa jo viidettä kertaa. Avajaiset ovat Oulun kaupunginteatterissa lauantaina 1. joulukuuta kello 17.
   Seiminäyttelyn avaa piispa Samuel Salmi. Lisäksi mukana ovat Oulun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, isä Marko Patronen sekä Oulun katolisen seurakunnan, Nasaretin Pyhän Perheen seurakunnan kirkkoherra, isä Donbosco Thomas.
   Seiminäyttely on nähtävissä teatterissa ja Oulun pääkirjastossa 21. joulukuuta saakka. Näyttely on ekumeeninen, sillä nähtävillä on noin 50 seimeä luterilaisen, ortodoksisen ja katolisen perinteen mukaisesti. Myös avajaiset ovat ekumeeniset.
   Seimiä on muun muassa Israelista, Italiasta, Meksikosta ja Ecuadorista, josta pohjoisen asukkaat ovat matkoiltaan niitä tuoneet, kertoo näyttelyä koordinoiva Anni Puikko Tiernasäätiöstä.
   Seimiä voi katsella Puikon mukaan myös kaupungilla yritysten näyteikkunoissa ja muissa tiloissa. Myös laajentuvan Oulun seurakuntayhtymän kirkoissa voi ihailla seimiä.
   Seiminäyttelyn avajaisista kuljetaan lyhtykulkueena teatterilta Piispantalon seimelle, missä avataan Tallikappelin joulu. Pyhän Tuomaan lapsikuoron jäsenet tuovat seimelle Jeesus-lapsen. Tilaisuuden päätteeksi sotilaskotisisaret tarjoavat glögiä ja mehua Tallikappelissa. Piispantalon jouluseimellä on mahdollista vierailla aina loppiaiseen saakka.

Lapsista
elävä seimi

Seiminäyttelyn avajaisissa nähdään myös Oulun katolisen seurakunnan, Nasaretin Pyhän Perheen Seurakunnan lasten esittämä Elävä seimi -joulunäytelmä.
   Näytelmän vetäjä on italialainen Lucia Bettini, joka on asunut Oulussa kymmenkunta vuotta. Hän on katolisen kirkon vapaaehtoinen lähetystyöntekijä.
   Elävän seimen lapset ovat ulkomaalaistaustaisia, minkä huomaa selvästi, kun pääsee seuraamaan harjoituksia. Ääntä ja touhua riittää enemmän kuin suomalaislapsilla, mikä on virkistävää.
   Lapsia on esityksessä mukana parisenkymmentä. Päärooleissa ovat tietysti Joosef ja Maria.
   – Heidän roolinsa saavat rohkeat lapset, jotka uskaltavat lausua vuorosanansa yleisön edessä. Lapsia kuitenkin vuorotellaan rooleissa eri vuosina, Bettini kertoo.
   Puheosuudet ovat uutuus, sillä aikaisemmin Oulun elävä seimi on esitetty sanoitta. Teksti on suomenkielisestä Raamatusta.
   Bettini ei pelkää, että lapset tekevät virheitä. Ne sallitaan, sillä lapset ovat lapsia.
   Kerran katolisen kirkon piispa Teemu Sippo vieraili Oulussa ja lapset esittivät hänelle Pyhän Franciscus Assisilaisen tarinan. Kulissina ollut valkoinen kangas lysähti lattialle. Bettiniä vain hymyilyttää, kun hän kertoo tapahtuneesta.
   Elävät seimet ovat perinne Italiassa, jossa ne kuuluvat jouluaattoon.
   – On hyvä nähdä uskon merkkejä elävänä. Idea elävästä seimestä syntyi neljä vuotta sitten, kun kansainvälinen seiminäyttely aloitti Oulussa, Bettini kertoo.

Saameksi
joululauluja

Sunnnuntaina 2. joulukuuta Piispantalossa, järjestetään perinteinen, kaikille avoin adventtivastaanotto kello 11.30–14. Vastaanottoa isännöi piispa Salmi.
   Ohjelmassa on huomioitu uusi Oulu, joka syntyy ensi vuoden alussa kuntaliitoksilla. Samalla myös seurakuntayhtymä laajenee.
   Tilaisuudessa puhuvat Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen ja seurakuntayhtymän laajentumistyöryhmän puheenjohtaja, tuomiorovasti Matti Pikkarainen.
   Kauneimmat joululaulut täyttävät tänä 40 vuotta. Sen kunniaksi hiippakuntasihteeri Erva Niittyvuopio on koonnut saamenkieliset kauneimmat joululaulut niin pohjoissaameksi kuin inarinsaameksi. Muusikko Annukka Hirvasvuopio-Laiti laulaa ja laulattaa Piispantalossa pohjoissaameksi.
   Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vihosta lauletaan julkisesti. Myöhemmin samana päivänä saamelaisten kauneimpia joululauluja lauletaan Oulussa Karjasillan kirkossa kello 15 ja Helsingissä lähetyskirkossa kello 17.
   Inarinsaameksi joululaulut on suomesta ja pohjoissaamesta kääntänyt Ilmari Mattus.
Pohjoissaameksi lauluja kokosi Niittyvuopion lisäksi Helena Valkeapää.

PEKKA HELIN

Suunnittele oma seimivaelluksesi. Seimet näet osoitteesta
www.oulunseurakunnat.fi/jouluseimet ja www.tiernakaupunki.fi/seiminayttely.htm.

Artikkeli on osa lehteä 40/2012