Kyläluuta poiki ennätyssumman

27.11.12

Hailuodossa lennettiin luudalla yhteisvastuun malliseurakunnaksi

Kyläluuta poiki ennätyssumman

Hailuotolaiset nostivat tänä vuonna itsensä Yhteisvastuukeräyksen kunniakkaaseen ”top teniin”. Kun keräystulokset julkaistiin viime viikolla, Hailuoto pitää sijaa seitsemän. Yhteisvastuukeräyksen 2012 paras tulos, lähes kahdeksan euroa per seurakuntalainen, tehtiin Etelä-Pohjanmaalla Karijoella.
   Hailuodossa jokainen saarelainen antoi keräykseen keskimäärin 4,27 euroa.
   Luodon kiirimistä yhteisvastuun yhdeksi kärkiseurakunnaksi voidaan pitää siksikin ansiokkaana, että diakoniatyöntekijä Marja Rantasuomela ei edes muista, millä sijalla he olivat aiemmin keräystuloksissa.
   – Toisella laidalla kuitenkin kuin nyt, hän sanoo.

Tuottoisia kyläluutia
kiersi saarella

Rantasuomelalla ei ole kerrottavana mitään ”rakettitiedettä”, jolla he saivat keräystuloksensa nousemaan vuodessa.
   – Raha poiki kolmen kyläluudan avulla. Kyläluuta – jossa oli keräyslipas mukana – kiersi saarella kodista kotiin. Kyläluuta oli oikea luuta, jota ihmiset saivat pitää kotonaan muutaman päivän ajan, mutta sitten se piti jo viedä eteenpäin. Lippaan lisäksi luudassa oli vihko, jossa oli merkintä, missä kaikkialla luuta matkasi.
   – Lahjoitettuja summia ei kirjattu ylös, vaan jokainen laittoi keräyslippaaseen juuri sen verran kuin halusi, Rantasuomela kertoo.
   Hänen mukaansa lippaat pääsivät välillä täyttymään niin, että työntekijän oli käytävä kesken keräyksen tyhjentämässä ne.
   Perinteisestä listakeräyksestä Hailuodossa luovuttiin melkeinpä kokonaan viime keväänä. Kyläluutien lisäksi varoja karttui Rantasuomelan mukaan onnistuneista yhteisvastuutapahtumista.

Kaupunkilaisten
ravistelu paikallaan

Seurakuntakohtaiset keräystulokset paljastavat tutun tosiasian. Maaseudulla asuvia ”kaverin hätä” koskettaa herkemmin kuin kaupunkilaisia. Kärkipään lahjoittajiin mahtuu vain yksi ”kaupunkiseurakunta”, Tammerfors svenska församling eli Tampereen ruotsinkielinen seurakunta.
   Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen Kirkkopalveluista kertoo, että kaupunkilaisia yritetään herätellä konkreettisin toimenpitein nykyistä aktiivisemmin osallistumaan lähimmäisen rakkauden kansalaisliikkeeseen, jollaisena Pajunen pitää vuotuista Yhteisvastuukeräystä.
   Tietoa onnistuneista käytännöistä varainhankinnassa halutaan levittää, ja siksi Kirkkopalveluissa perehdytään niihin seurakuntiin, joissa keräystulos on saatu nousemaan.
   Toki Kirkkopalveluja kiinnostaa myös ne seurakunnat, joissa tulos on syystä tai toisesta laskenut yllättäen edellisvuosista.
   Muun muassa Tampereen Messukylän seurakunnassa keräystulos parani yli 60 prosentilla. Kohenemisen takana oli – Hailuodon tapaan – yksinkertainen ”kikka”. Työyhteisö päätti yhdessä osallistua yhteisvastuuseen uusia ja vanhoja keräysideoita hyväksikäyttäen.

Valtaa vanhuus -liike kumppaniksi

• Vuoden 2012 keräystulokset on luettavissa internetsivuilta www.yhteisvastuu.fi.
• Suomalaiset lahjoittivat Yhteisvastuukeräykseen tänä vuonna reilut 4,1 miljoonaa euroa. Tämä on noin 6 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Keräyskohteena olivat suomalaiset ylivelkaantuneet sekä pienrahoitustoiminta Ugandassa.
• Vuoden 2013 Yhteisvastuukeräys auttaa yksinäisiä vanhuksia Suomessa ja Kambodžassa. Keräyksen organisoija Kirkkopalvelut tekee Yhteisvastuukeräyksessä yhteistyötä Valtaa vanhuus -liikkeen kanssa. Liikkeen taustalla on vanhustyötä tekeviä järjestöjä.

RIITTA HIRVONEN

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta

Artikkeli on osa lehteä 40/2012