Kymmenen miljoonan ylitys tavoitteena

14.11.12

Ensimmäiset Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaiset Lahjat tulivat markkinoille seitsemän vuotta sitten. Tähän mennessä Ulkomaanavun eettisiä lahjoja on hankittu jo yli yhdeksällä miljoonalla eurolla. Tavoitteena on tänä jouluna rikkoa 10 miljoonan raja.
   Vuosien varrella saaduilla varoilla on annettu katastrofiapua sekä vaikutettu köyhyyden vähenemiseen. Esimerkiksi El Salvadorissa Toisenlainen Lahja -lahjoitusten avulla voitiin antaa viime vuonna ruoka-apua ja perushygieniapaketteja yli tuhannelle perheelle tulvien ja maanvyöryjen aiheuttaman kriisin aikana.
   Kirkon Ulkomaanavun mukaan eettisiä lahjoja on annettu perinteisten joululahjojen lisäksi muun muassa muistamisina eläkkeelle jääville, hääpareille ja asiakas- ja kastelahjoiksi.

Vuohi
vetoaa

Suosituimmat toisenlaiset lahjat kautta aikojen ovat olleet vuohi, koulupuku ja puuntaimet. Vuohia on hankittu noin 54 000 kappaletta ja koulupukuja vain hieman vähemmän.
   Ulkomaanavun varainhankinnan koordinaattori Hanna Lassila ei hämmästele juuri vuohien suosiota.
   – Vuohet ovat söpöjä eläimiä, ja eläimet yleensäkin vetoavat ihmisiin, Lassila pohtii selitystä vuohi-innostukselle.
   Kiimingin Jäälistä kotoisin oleva Lassila näkee toisenlainen lahjojen suosiolle hyvän syyn:
   – Monilla ihmisillä on jo kaikki tarpeellinen tavara. Eettiset lahjat ovat ekologisia ja niiden avulla voidaan auttaa ihmisiä, jotka tarvitsevat oikeasti apua.

Apua tarvitsevia
on kuunneltava

Lassila selvittää, että Toisenlainen Lahja -lahjoituksia ei voida eikä ole viisastakaan korvamerkitä, sillä joskus vuohta parempi apu saattaa olla työkalut tai kanat.
   – Ihmisille on annettava juuri sitä apua, jota he tarvitsevat. Toisenlaiset lahjat ovat kuitenkin todellisia esimerkkejä työstämme ja kertovat, millaista apua me hankkeissamme annamme.
   Lassilan mukaan lahjoitukset on teemoitettu kolmeen osaan. Esimerkiksi huovan ostaminen tarkoittaa varojen menemistä katastrofiapuun ja vuohen, kanan, huussin tai kaivon hankkiminen työhön köyhyyden kierteen katkaisemiseksi. Myös Naisten Pankki saa varoja Toisenlainen lahja -lahjoituksista.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 38/2012