Maata kiertelemässä

20.11.12

Maata kiertelemässä

Mayojen ”maailmanloppu” tulee

Niin kutsutun mayojen tuomiopäivän lähestyessä Guatemalan mayat vastustavat hallitus- ja bisnesvetoista yritystä hyötyä heidän kulttuuriperintönsä väärinymmärryksestä.
   – Vastustamme huijausta, valheita ja totuuden vääristelemistä. He eivät kerro totuutta ajanjaksoista, sanoo Felipe Gomez, joka johtaa Oxlaljuj Ajpop -nimistä mayaliittoutumaa.
   Maya-kalenterin käännekohtaan, joulukuun 21. päivään vuonna 2012, liittyvät tuomiopäivän- ja katastrofiennustukset eivät ole uusi juttu. Ne ovat tunkeutuneet pop-kulttuuriin elokuvien, laulujen ja kirjojen kautta. Uuden vuoden lähestyessä innostus on kuitenkin kärjistynyt. Reutersin toukokuussa tekemästä selvityksestä käy ilmi, että yksi kymmenestä uskoo mayakalenterin tarkoittavan, että maailmanloppu tulee vuonna 2012. Viisitoista prosenttia uskoo maailmanlopun tulevan omana elinaikanaan.
   Gomez sanoo, että ”tuomionpäivä” on itse asiassa mayakalenterin uuden aikakauden alku, ja tarkoittaa, että ”henkilökohtaisella, perheen sekä yhteiskunnallisella tasolla tulee olemaan suuria muutoksia, jotta ihmiskunnan ja luonnon keskinäinen harmonia ja tasapaino säilyvät”.
   Gomez toivoo, että tuomiopäivän tapahtumien sijaan hallitus tukisi ennemmin Gomezin oman ryhmän järjestämiä tapahtumia, jotka kunnioittavat mayakalenterin uuden ajan alkua.
   – Mayat eivät koskaan puhuneet mitään maailmanlopusta tai suuresta muutoksesta universumissa, vahvistaa David Stuart, joka on mesoamerikkalaisen taiteen ja kirjoituksen professori Texasin yliopistossa Austinissa.
   – Kalenteri ei pelkästään jatku tuon päivämäärän jälkeen, vaan se ulottuu 70 oktiljoonaa vuotta tulevaisuuteen, Stuart toteaa.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 39/2012