Maata kiertelemässä

27.11.12

Maata kiertelemässä

Kaulan saanut paavi hymyilee

Paavi Johannes Paavali II:n patsas paljastettiin viime viikolla Roomassa jo toisen kerran. Ensimmäisellä kerralla vuonna 2011 patsas sai yleisöltä ja Vatikaanilta niin tylyn vastaanoton, että se päätettiin lähettää muotoiltavaksi uudelleen.
   Jopa Vatikaanin oma taidekriitikko Sandro Barbagello väitti, että patsas näyttää pommin räjäyttämältä.
   – On synti, että vain harvat voivat pitää teosta kunnianosoituksena Johannes Paavalille, Barbagello julisti.
   Paavi muistutti monen mielestä diktaattori Benito Mussolinia. Nyt paavi on kuitenkin saanut uuden kuosin.
   Taiteilija Oliviero Rainaldi on tyytyväinen lopputulokseen, joka vastaa hänen alkuperäistä visiotaan. Rainaldi syyttääkin alkuperäisen patsaan viimeistelleitä työntekijöitä teoksensa pilaamisesta.
   – Uudelleenmuotoilussa tehtiin pieniä korjauksia alkuperäiseen teokseen, Rainaldi sanoo.
   Paavin naama on pantu uuteen uskoon. Siihen on lisätty kaula ja leukakin on terävämmin muotoilu, joten paavin pää ei muistuta enää keilapalloa. Kaiken lisäksi uusionaamainen paavi hymyilee.
   Paavin tyylitellyt käsivarret ovat levitetyt tervetulon ja suojelun merkiksi. Pyhän Isän kaapu on edelleen auki vatsan ja jalkojen kohdalta, jossa on iso onkalo.
   Vihertävä sävy levittyy tasaisemmin pronssisen patsaan pinnalla. Ruskeat tahrat on suurimmaksi osaksi saatu poistettua. Uutta on myös aidattu jalusta, sillä aikaisemmin patsasta ympäröi ruohotilkku ja pusikko.
   Rooman kulttuuri-intendentti Umberto Broccoli huomauttaa olevan aivan luonnollista, että patsaan kaltainen taideteos synnyttää monenlaisia mielipiteitä. Italiassa elää hänen mielestään 50 miljoonaa jalkapallofania, 50 miljoonaa taidekriitikkoa ja 50 miljoonaa poliitikkoa.
   – Kun on kyse nykytaiteesta, on odotettava vuosia ennen kuin teoksen taiteellista arvoa on mahdollista arvioida, Broccoli sanoi toimittajille.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 40/2012