Villasukkia ei voi koskaan olla liikaa.

Omantunnon lahjoja

27.11.12

Kultaa, suitsuketta ja mirhamia. Itämaan tietäjien Jeesus-lapselle tuomat lahjat eivät ole kovinkaan kaukana nykypäivän joululahjoista. Kristinuskon alkuaikoina Rooman valtakunnassa oltiin jo vuosisatoja totuttu antamaan keskitalven juhlapäivien aikaan toisille lahjoja, ja Jeesuksen syntymäjuhlan yleistyessä perinteet yhdistyivät.
   300-luvulla elänyt hyväntekijä Pyhä Nikolaus antoi esikuvan joulupukin hahmolle. Myran piispana toiminut Pyhä Nikolaus auttoi monia ongelmatilanteissa kärsiviä ihmisiä ja häntä pidettiin eritoten lasten suojelijana. Nykyään punanuttuinen hahmo jakaa lahjoja ympäri maailmaa.
   Joulun lähestyessä on ihmisillä edessään yksi kauppojen tuottoisimmista tapahtumista: joululahjojen osto. Postiluukusta tipahtelee jos jonkinlaista katalogia ja esitettä, toinen toistaan kimaltelevimpien sivujen täytteenä tuotteita toistensa perään. Monet ovat kuitenkin löytäneet omatuntoa helpottavan tavan hankkia joulun ostokset. Eettiset joululahjat ovat kasvattaneet vuosi vuodelta suosiotaan. Jouluna kulutetut eurot voidaan ohjata hyväntekeväisyyteen tai vaikka lähialueen tuotteisiin.

Suomen vanhin
maailmankauppa

Vuonna 1978 perustetusta Juuttiputiikista löytyy lahja jokaiselle perheenjäsenelle. Oulussa toimivan liikkeen hyllyt ovat täynnä reilun kaupan tuotteita, joiden valmistajalle maksetaan oikeudenmukainen korvaus. Eettiset ja ekologiset tuotteet sekä lähialueiden tarjonta ovat sääntö, ei poikkeus.
   – Joulukortit ja joulukoristeet ovat sesonkituotteita, yllätys yllätys, naurahtaa myyjä Eila Palojärvi.
   – Joululahjaksi ostetaan myös paljon elintarvikkeita ja saippuoita. Vaatteissa on myös kesä- ja talvimallisto.
   Huumaavan tuoksuisia saippuoita onkin laaja valikoima, kuten myös kahveja ja teetä. Riihipaita on hyvä korvike halpamaissa tuotetuille paidoille. Intialainen vuohennahkainen kissalaukku on veikeä asuste nuorille.
   Harva ajattelee ostavansa jalkapallon tai perkussiosoittimen maailmankaupasta, mutta sekin onnistuu. Lahjan voi pakata Bangladeshissa käsin tehtyyn värikkääseen lahjapaperiin tai -laatikkoon, jolloin eettisyys ulottuu paketin joka puolelle.

Lämmintä
ylle ja alle

Perinteiset villasukat löytävät tiensä moneen pakettiin tänäkin jouluna. Pohjoisen talvessa villavaatteet ovat tarpeen monessa tilanteessa, ja jos neulonta ei ota itseltä onnistuakseen löytyy apu lähialueelta.
   – Villasukkia menee joulun aikana paljon. Myös yritykset ostavat niitä lahjoiksi, kertoo Muhoksen Villan tuotantojohtaja Kaisa Paso.
   Muun muassa housuja, paitoja, pipoja ja kaulahuiveja kotimaisesta villasta valmistavan Muhoksen Villan tuotteet tehdään kotimaisin voimin.
   – Teemme kaikki tuotteet Suomessa. Neulonta tehdään Muhoksella ja ompelu Raahessa.
   Oulusta osaa tuotteista saa kauppahallissa sijaitsevasta lahjatavaraliike Vassuskasta. Verkkokaupasta tuotteet saapuvat kotiin 3–5 päivän kuluttua ilman toimituskuluja.

Lahjat
netistä

Internet on eettisen lahjan ostajalle shoppailutaivas. Mahdollisuudet hyväntekeväisyyteen ovat tietotekniikan ansiosta moninkertaistuneet, ja suosio kasvaa edelleen.
   Kirkon ulkomaanavun nettikaupasta voi ostaa lahjaksi esimerkiksi lääkkeitä, koulupuvun, vettä, koulutusta, kanoja tai vuohen. Lahjat tukevat kehitysmaiden ihmisiä koulutuksessa, ruoan saannissa ja toimeentulossa.
   Lahjan ostaja lähettää oston yhteydessä sähköisen postikortin lahjan saajalle. Vaihtoehtona on myös tavallinen postikortti, jolloin ostaja voi itse kirjoittaa korttiin tervehdyksensä.
   Kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin Lahjaksi lehmä -nettikaupasta voi myös ostaa kehitysmaihin toimitettavia lahjoja matofarmista lehmään. Eettisten lahjojen suosiosta kertoo se, että vuonna 2011 vuohet myytiin loppuun.
   Eläimiä ei unohdeta joulunakaan. WWF:n sivuilta voi ostaa sähköisen joulutervehdyksen lumileopardien ja saimaannorpan suojeluun. WWF:n verkkokaupasta löytyvät myös klassikoksi muodostuneet pandapaidat sekä muodikkaammat tuotteet kuten esimerkiksi Globe Hope -asusteet. Myös Animalian verkkokaupasta löytyy eläinten ystävän tuotteita.
   Kepa ry:n sivuilta löytyy lisää linkkejä useisiin kymmeniin eettisiin lahjakauppoihin ja hyväntekeväisyyssivustoihin.

Mielihyvää
monille

Eettinen tai ekologinen joululahja palkitsee monella tasolla. Lahja toimii ostajalle ja saajalle sijoituksena tulevaisuuteen ja kestävään kehitykseen. Aineeton lahja on suora tuki kehitysmaiden tai ympäristön ja eläinten hyväksi.
   Eettisen, ekologisen, luomu- tai lähialueen tuotteen ostaminen on myös tärkeä tapahtuma tuotteen tekijälle.
   Hyvän omantunnon lahjoja voi ostaa myös lukuisista myyjäisistä joulun alla.

Linkkejä
Juuttiputiikki: www.juuttiputiikki.fi
Muhoksen Villa:
www.muhoksenvilla.com
Kirkon ulkomaanapu:
www.toisenlainenlahja.fi
Lahjaksi lehmä:
www.worldvision.fi/lahjakauppa
WWF:
www.wwf.fi/joulu, www2.wwf.fi/osta
Animalia:
www.animalia.fi/tilaa-tuotteita
Kepa ry:
www.kepa.fi/osallistu/eettiset-joululahjat

RIKU SEILONEN

Artikkeli on osa lehteä 40/2012