Pääkirjoitus

27.11.12

Pääkirjoitus

Joukkoon mahtuu

Kirkosta on viime vuosina eronnut iso joukko ihmisiä. Vaikka ilmiö on koetellut eniten Etelä-Suomen seurakuntia, myös Oulussa kirkosta eroaminen nousi voimakkaasti vuonna 2010. Valitettavasti ovet kirkosta ulos käyvät edelleen.
   Kun puhutaan koko maassa kymmenistä tuhansista lähtijöistä, voisi sen kuvitella vaikuttavan myös joulunajan tilaisuuksien määrään kirkossa.
   Ainakaan Oulussa laskua ei ole tapahtunut. Esimerkiksi Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia on järjestetty viiden viime vuoden aikana suurin piirtein sama määrä. Oulun seurakuntien joulukuun ajan kaikkia tapahtumia on tänä jouluna yhtä runsaasti kuin aikaisempina vuosina.
   Tällaista havaintoa voi tarkastella eri näkökulmista. Mielenkiintoinen pohdinnan aihe on, mistä ihmiset ovat eronneet jättäessään kirkon jäsenyyden. Mieleen tulee kysymys, ovatko kirkosta eronneet hyvästelleet vain kirkkoinstituution, mutta eivät sitä sanomaa, jota seurakunnissa kerrotaan. Miksi he tulisivat kristillisen sanoman äärelle suuren kirkollisen pyhän innoittamana, jos sanoma jouluna syntyvästä Vapahtajasta olisi heille yhdentekevä?
   Toki – kuten tämän lehden Karjasillan seurakunnan omilla sivuilla todetaan – moni haluaa juhlistaa joulunajan alkamista Hoosiannaa laulamalla, vaikka ei muutoin juuri kirkonpenkkiä kuluttaisikaan.
   Joulu on erityistä aikaa, se on selvää, mutta kirkosta eroamiset eivät onneksi kerro suoraa tietoa pyhän kaipauksen hiipumisesta.
   Vaikka eroilmoitus olisi jätetty, seurakunnan tilaisuuksissa ei kysytä jouluna eikä juhannuksena kirkon jäsenyyttä.
   Jouluseimen asetelmassa on runsas kirjo erilaisia ihmisiä paimenista itämaan tietäjiin. Ei olisi mitenkään mahdotonta, jos moni voisi mielessään mahduttaa itsensä tuohon kummaan joukkoon Jeesuksen läheisyydessä.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 40/2012