Pappeudesta jopa hyötyä kunnallisvaaleissa

1.11.12

Rauhan Tervehdys kysyi tilaajaseurakuntiensa palveluksessa olevilta uusilta kunnanvaltuutetuilta muun muassa, tulivatko he valituksi kirkollisen taustansa vuoksi.

1. Aiotko edistää kunnan luottamushenkilönä seurakunnan ja kunnan yhteistyötä?
2. Menitkö läpi siksi, että olet kirkon työntekijä?
3. Mihin asiaan tartut ensitöiksesi luottamustehtävissä?

Mikko Salmi, pastori,
Sdp, Oulu

1. Ehdottomasti. Se on minun ykköstyötäni. Erityisen luontevaa yhteistyötä tekisivät asukastuvat ja seurakunnat. Haluan olla viemässä seurakuntia aiempaa enemmän mukaan kaupungin lähidemokratiaan. Politiikan puolella ollaan ehkä seurakuntia enemmän valmiita yhteistyöhön. Seurakunnissa pelätään vielä poliittista maailmaa.
2. Pappeudella oli asiaan varmasti merkitystä. Kaupungin päättäjäksi haluttiin pappia. Kun pappi oli ehdolla, monet pitivät sitä luonnollisena asiana ja omana valintanaan.
3. Tavoittelen paikkaa kaupunginhallituksessa, sillä haluan vaikuttaa. Esimerkiksi mielenterveyspalvelut tulee järjestää yhden luukun -periaatteen mukaisesti. Pidän itseäni luovana ihmisenä, ja luovuutta tarvitaan nuorisotyöttömyyden helpottamiseksi.

Árpád Kovács, pastori,
Saariryhmä, Hailuoto

1. Kunnan ja seurakunnan yhteistyö on Hailuodossa jo valmiiksi hyvää.
2. En usko, että se oli ratkaiseva asia, mutta papin ammatti saattaa herättää luottamusta.
3. Läpinäkyvyyden edistäminen päätöksenteossa on asia, johon haluan vaikuttaa. Läpinäkyvyydestä tulee huolehtia jo valmisteluvaiheessa.

Jukka Kolmonen, pastori, Keskusta, Oulu
1. Ilman muuta. Esimerkiksi kunnan sosiaalipuolella ja seurakunnan diakoniatyöllä on monia mahdollisuuksia yhteistyöhön.
2. Minulla oli vaalityössä hyvä tukiverkko ja ajattelen, että ratkaisevaa oli juuri tämän tukiverkon työ. Vaalien alla jotkut seurakuntalaiset kommentoivat kirkossa, että he aikovat äänestää minua, eli varmasti pappeus edesauttoi osaltaan valintaani. Aivan yksittäinen tapaus oli se, kun eräs ihminen kommentoi minulle, ettei hänen mielestään papille sovi politiikka.
3. Uuden Oulun talous on tiukoilla, ja me oululaiset olemme sen myötä ison asian edessä. Koska olen taustaltani myös yrittäjä, minulle on tärkeää ryhtyä edistämään yrittäjyyttä. Minulla on jo takataskussa yksi yrittäjyyden tukemiseen liittyvä aloite.

Rainer Väänänen, nuorisotyöntekijä, Keskusta, Muhos
1. Tietenkin. Yhteistyötä on toki paljon jo ollutkin esimerkiksi seurakunnan nuorisotyön ja kunnan nuorisotoimen välillä. Olen iloinen, että voin luottamushenkilönä ja samalla Muhoksen seurakunnan työntekijänä olla läsnä mahdollisissa kuntaliitoskeskusteluissa.
2. En usko, että tulin valittua suoranaisesti sen takia. Luottamuksen syntyminen vaatii aikaa eikä siihen vaikuta vain yksi asia, kuten ammatti.
3. Haluan päästä vaikuttamaan lasten ja nuorten asioihin, kuten heidän tarvitsemiin tiloihin. Myös vanhusten hyvinvointiin on tärkeää päästä vaikuttamaan.

RIITTA HIRVONEN

Kaikista valituista ei saatu tietoa määräaikaan mennessä. Heidän haastattelunsa julkaistaan myöhemmin.

Lehden ilmestymisen jälkeen:

Minna Matinlauri, lastenohjaaja, Keskusta, Tyrnävä
1. Tyrnävällä kunnan ja seurakunnan yhteistyö toimii jo aika hyvin. Virkamiehet ja työntekijät voivat vaihtua välillä, joten on tärkeää, että yhteistyö saadaan toimimaan jatkossakin. Ehdottomasti haluan olla sitä edistämässä.
2. Luulen, että se saattoi osaksi vaikuttaa asiaan, mutta en usko, että se yksistään oli syy siihen.
3. Pääsin nyt toiselle kaudelle. Itselleni lasten, nuorten ja perheiden asiat ovat aina olleet tärkeitä, joten niihin tulee varmasti jatkossakin tartuttua.

Artikkeli on osa lehteä 36/2012