(Kuva: Pekka Helin)

Rakkauden kaksoiskäsky ohjenuorana

20.11.12

Pyhän Tuomaan kirkolla Oulun Puolivälinkankaalla kokoontuu diakoniapiiri, jonka toimintaa ei ohjaa mikä tahansa periaate, vaan Jeesus Nasaretilaisen antama rakkauden kaksoiskäsky. Ja näinhän se pelkistettynä kuuluu: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi
   Piirin diakoniatyöntekijä Päivi Moilanen Tuiran seurakunnasta kiittää ihanista naisista koostuvaa ryhmää siitä, että se välittää. Piiriin kuuluu seniori-ikäisiä naisia, joista osa on ollut mukana siitä saakka, kun piiri perustettiin vuonna 1962. Ainakin siitä vuodesta lähtien piiristä on säilynyt kirjallisia dokumentteja.
   Piiriläiset kokevat diakonian laupeudentyöksi lähimmäisen hyväksi. Työ on nimenomaan käytännön työtä: yhteisiä kokoontumisia, arpojen myymistä, myyjäisiä, vierailuja palvelutaloissa kuten Metsolan kartanossa ja Koskenkodissa.
   Palvelutaloissa pidetään hartauksia, jutellaan ja lauletaan. Osa piiriläisistä käy vierailuilla myös henkilökohtaisesti.
   – Kun on itse saanut Jumalalta, haluaa antaa itsekin, sanoo yksi naisista.
   Kuvaa otettaessa kaikki naiset eivät halunneet nimeään julki, sillä diakonia on hiljaista laupeudentyötä, jossa ei paukutella henkseleitä.
   – Piirin myyjäiset ovat Pyhän Tuomaan kirkon alueella tunnettuja. Tunnelma on sellainen kuin koko kylä olisi mukana. Siinä on tekemisen ja kohtaamisen iloa, sanoo Päivi Moilanen.
   Linnea Ollila on ollut mukana vuosikymmenet. Hän oli kotirouva, joka halusi toisten seuraan. Saako tulla joukkoon, johonkin, jossa käydä oman perheen lisäksi, Ollila ajatteli.
   – Ilolla täällä otettiin vastaan, muistelee Ollila, joka saapuu Pyhälle Tuomaalle taksilla Tuirasta.
   Marjatta Sainio, 88, on auttamistyössään erityisen pirteä tapaus. Sainiolla on erään piiriläisen mukaan arpajaisten armolahja. Yhteisvastuukeräykseenkin hän on osallistunut reippaasti vuosikymmenten ajan.
   Sainio on konkari ja oikea henkilö vastaamaan, mistä sydämen sivistys syntyy.
   – Suurten vaikeuksien kautta, mutta kyllä se on myös syntymälahja.
   Diakoniapiiriläiset toivottavat kaikki toiminnasta kiinnostuneet tervetulleeksi mukaan toimimaan lähimmäisen parhaaksi.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 39/2012