Oulujoen kirkko on täyttynyt kuulijoista Oulun Sotaveteraanikuoron perinteisissä joulukonserteissa. Tänä vuonna samalla ohjelmistolla on joulukonsertti myös Karjasillan kirkossa.(Kuva: Arkisto / Pekka Koivisto 2011)

Sotaveteraanikuoro konsertoi Oulujoella ja Karjasillalla

27.11.12

Joululaulujen aikakauden on moni oululainen tottunut aloittamaan ensimmäisen adventin aikoihin Oulujoen kirkossa Oulun Sotaveteraanikuoron joulukonsertissa. Oulujoen kirkon odotetaan täyttyvän jälleen 2. joulukuuta kello 16.
   Oulun Sotaveteraanikuoroa johtaa Mihkel Koldits ja urkusäestyksestä vastaa Rauno Rännäli. Myös tuttu yhteistyökumppani, puhallinorkesteri Oulun NMKY:n Vaskiveikot johtajanaan Mauri Kinnunen esiintyy konsertissa kuoron rinnalla. Muutamia joululauluja ja virsiä lauletaan yhteislauluna yleisön kanssa.
   Nykyisin Oulun Sotaveteraanikuoron laulajistoon kuuluu vielä muutamia Suomen viime sotiin osallistuneita ja siten varsinaiseen tammenlehväsukupolveen kuuluvia veteraaneja. Heidän keski-ikänsä on jo lähes 90 vuotta.
   Pääosa kuorolaisista on heitä nuorempia sota-ajan lapsia, jotka haluavat jatkaa sotiemme veteraanien arvomaailman mukaisia perinteitä ja toimia heidän hyväkseen sotaveteraanijärjestön tukijäseninä. He ovat myös aikaisemman lauluharrastuksensa perusteella mieskuorotoiminnan veteraaneja, kaikkiaan lähes 60 aktiivista kuorolaista.
   Kuorolla on vuosittain 40–50 esiintymistä vaihtelevilla kokoonpanoilla, useimmin juuri sotien veteraanien erilaisissa tapahtumissa.
   Joulukonsertti aloitetaan Jean Sibeliuksen tutulla joululaululla En etsi valtaa loistoa, joka lauletaan yhteislauluna. Kuoro esittää seuraavaksi Hoosianna hymnin. Perinteisesti joulukonserttien ohjelmistoon sisältyneiden suosittujen joululaulujen lisäksi kuoro on tänä vuonna harjoitellut muutamia ihan uusia tai uudelleen sovitettuja lauluja.
   Uusiin kappaleisiin kuuluu muun muassa Salzburgista vuodelta 1865 peräisin oleva tirolilaistyylinen Kehtolaulu seimellä, jonka on suomentanut ja sovittanut Urpo Jokinen. Toinen uutuus on Länsi-intialainen calypso-sävelmä Neitsyt Marian poika, sekin Jokisen sovittamana ja Sauvo Puhtilan suomentamin sanoin.
   Ohjelmistoon kuuluvat tälläkin kertaa Veikko Juntusen säveltämä Veteraanin joulu, Niilo Huovisen Joulun ilo kultainen sekä Kalervo Hämäläisen Veteraanin kiitoslaulu.
   Konserttiin on vapaa pääsy ja kolehti kannetaan Oulun sotaveteraaniyhdistyksen hengelliseen työhön.
Samalla ohjelmistolla järjestetään myös tänä vuonna toinen joulukonsertti Karjasillan kirkossa kolmantena adventtina, 16. joulukuuta.

PEKKA KOIVISTO

Artikkeli on osa lehteä 40/2012