Suurin bisneksessä

27.11.12

Naiset menevät sekaisin, kun Hän alkaa laulaa. Hänen kasvonsa näyttävät tiskirätiltä. Silti Hän väittää olevansa suurin tähti musiikkibisneksessä.
   Näin kommentoi muuan orkesterinjohtaja nuorta Frank Sinatraa. Orkesterinjohtaja olisi myös voinut luonnehtia laulajaa veemäisimmäksi mieheksi, jonka maailma oli koskaan nähnyt eikä hän olisi erehtynyt piiruakaan.
   Sinatra tylytti toisinaan jopa mafiaveljiä. Hän ei yrittänytkään hillitä sanojaan ja tunteitaan, paskamainen mies kun oli.
   Ehkä juuri paskamaisuus teki Sinatrasta suuren. Huipulle eivät pääse kiltit touhuajat vaan miehet, joilla on veemäinen luonne ja suunnaton lahjakkuus.
   Sinatra antoi ja otti turpiinsa. Laulaja oli pahasti karikolla, kunnes hän teki komean paluun elokuvassa Täältä ikuisuuteen. Sotamies Maggion rooli toi Sinatralle Oscarin. Kaikki eivät olisi sitä veemäiselle miehelle suoneet.
   Vaikka Vanha Sinisilmä oli paskamainen ja ylimielinen, yleisöään hän ei aliarvioinut. Kiitos, että sain laulaa teille, kuului vakiolause konsertin lopussa.
   Laulaja Tony Bennett kysyi kerran Sinatralta neuvoa ramppikuumeeseensa. Bennett pelkäsi, että katsojat näkisivät hänen jännityksensä. Frank vastasi: Jos sinä et välitä showsta, yleisökään ei välitä.
   Sinatra lauloi herkkiä, jopa hempeitä kappaleita. Jotkut niistä ovat auttamattomasti vanhentuneita. Tällainen laulu on muun muassa Three Coins in the Fountain, kolme kolikkoa lähteessä, joka on niin yltiöromanttinen, että keuhkoissa vihloo hirnuessa.
   Parhaiten Frankille ehkä soveltuu räkäinen That’s Life -kappale, suomeksi Tämä on elämää. Laulun sanat kertovat Sinatran hellittämättömästä asenteesta.
   Jotkut saavat kiksinsä unelmien päälle astumalla. Mutta en anna sen masentaa, koska tämä iso vanha maailma pyörii edelleen.
   Olen ollut ylhäällä ja alhaalla, ympäri ja ämpäri. Mutta tiedän yhden jutun: Joka kerran kun läsähdän kasvoilleni, kampean itseni ylös ja olen takaisin kisassa.

   Frank laulaa kappaleen rosoisesti ja hänen äänensä on kaikkea muuta kuin kultainen. Suurin mies musiikkibisneksessä osasi olla karkea.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 40/2012