Jouluoratorio soi tuomiokirkossa

12.12.12

Oulun tuomiokirkossa on tarjolla harvinaista herkkua musiikin ystäville, kun J.S. Bachin Jouluoratorion sävelet täyttävät kirkkosalin. Oratorion toteutuksen organisoinnista vastaava Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Lauri-Kalle Kallunki kertoo, että teosta ei ole kuultu Oulussa pitkään aikaan.
   – Muita samantyylisiä teoksia, kuten pääsiäiseen kuuluvia passioita, on kyllä esitetty. Bachin Jouluoratorio on kuitenkin kuultu Oulussa viimeksi vuonna 2005, hän muistaa.
   Jouluoratorio koostuu kuudesta kantaatista, joista kolme ensimmäistä esitetään joulukuussa järjestettävissä konserteissa. Nämä kolme kantaattia esittävät tutun jouluevankeliumin, eli Luukkaan evankeliumin toisesta luvusta löytyvät tapahtumat.

Johtaja
kokoaa yhteen

Jouluoratorion toteuttamiseen tarvitaan suuri joukko ihmisiä. Esitystä ovat harjoitelleet kolme kuoroa, orkesteri sekä neljä solistia. Kuoroina kuullaan Oulun katedraalikuoroa, Cantio Laudis -kuoroa sekä OAMK:n kamarikuoroa. Orkesterina on Oulunsalo Ensemble. Solisteina ovat Henna-Mari Sivula, Sirkka Rautakoski, Péter Marosvári sekä Lauri-Kalle Kallunki.
   Kuorot, orkesteri ja solistit ovat kukin harjoitelleet osuuttaan erikseen. Esitys kootaan yhteen vain hieman ennen esitystä. Teoksen johtaja Olli Heikkilä kuitenkin uskoo, että yhteistyö eri tahojen välillä tulee toimimaan hyvin.
   – Teoksen johtajan täytyy tietää, mitä hän tekee. Johtajaa eli kapellimestaria tarvitaan juuri eri tahojen yhteensovittamiseen, hän huomauttaa.
   Heikkilä kertoo, että hänen valmistautumiseensa on kuulunut muutakin kuin partituurin eli koko teoksen sisältävän nuottikokonaisuuden opettelua.
   – Olen myös sisäistänyt tekstiä ja lukenut Jouluoratorion historiasta saadakseni siitä syvällisemmän otteen.
   – Teos on täynnä jouluista kauneutta ja riemullisuutta. Juuri riemullisuus minun pitäisi saada taiottua esiin, hän pohtii.

Haastava
teos

Lauri-Kalle Kallungilla on projektissa monta erilaista roolia. Sen lisäksi, että hänellä on vastuu projektin organisoinnista ja yhdestä solistin roolista, hän myös johtaa Oulun katedraalikuoroa.
   Kallunki tuntee Jouluoratorion vaativuuden monelta eri kantilta.
   – Tämä teos vaatii tasokkaat kuorot. Bachin musiikki on teknisesti haastavaa. Olemme harjoitelleet kuorojen kanssa Jouluoratoriota koko syksyn, hän paljastaa.
   Oratorioon valmistautuminen vaatii joiltakin esiintyjiltä enemmän kuin toisilta, koska osalla on enemmän harjoiteltavaa.
   – Kuorot eivät ole jatkuvasti äänessä, mutta sellisti, urut ja cembalo ovat lähes koko ajan töissä, Kallunki kertoo.
   Teos vaatii solisteiltakin paljon. Esityksen solistit ovatkin kaikki musiikin alan ammattilaisia. Myös suurin osa orkesterin jäsenistä on ammattimuusikoita.
   Heikkilä uskoo, että Jouluoratoriota kannattaa tulla kuuntelemaan.
   – Oratorion kuuleminen näin hienoissa puitteissa on sekä musiikillinen että uskonnollinen kokemus. Jouluoratoriossa on hieno musiikki ja hieno teksti. Se kantaa jouluun ja juhlan ylikin, Heikkilä uskoo.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 42/2012