Kotiinpäin vetäminen kiellettyä

4.12.12

Seitsemällä seurakunnalla ensimmäistä kertaa yhteinen talousarvio

Kotiinpäin vetäminen kiellettyä

Rakentavaa henkeä ja sietokykyä niin työntekijöiltä kuin seurakuntalaisilta. Tätä kaikkea perää tuomiorovasti Matti Pikkarainen uuden Oulun seurakuntayhtymän ensi vuoden talousarvioehdotuksessa.
   Pikkarainen enteilee, että laajentuneessa, seitsemän seurakunnan yhtymässä kaikki ei toimi välttämättä niin kuin ennen neljän seurakunnan kesken. Oulun seurakuntien ja liittyvien Haukiputaan, Kempeleen ja Oulunsalon seurakuntien käytännöt ovat keskenään erilaisia ja sietokykyä tarvitaan erilaisuuden yhteen hitsautumisessa. Näin toteaa hiippakunnan kakkosmies, tuomiorovasti.

Miinuksesta
huolimatta hätää ei ole

Talousarvioehdotus paljastaa, että taloudellista hätää uudella seurakuntayhtymällä ei tule olemaan ensi vuonna, vaikka liittyvien seurakuntien kirkollisveroprosentti on ollut korkeampi kuin Oulun veroprosentti – ja vuoteen 2013 mennään pienemmällä Oulun prosentilla.
   – 1,25:n suuruinen veroprosentti tarkoittaa 1,2 miljoonan euron tulonmenetyksiä, yhtymäjohtaja Ilpo Kähkönen selvittää.
   Talousarvion mukaan ensi vuonna tilikauden alijäämä on miinuksella noin 900 000 euron verran. Alijäämä katetaan säästöillä ilman paniikkia rahan löytymisestä, Kähkönen kertoo.
   Yhtymässä jätetään portti auki hyville uutisille: jos yleinen taloudellinen kehitys kääntyy nousuun, näkyy se myös seurakunnissa odotettua parempana tilikauden tuloksena.

Listoja myytävistä
kiinteistöistä ei ole

Kun seitsemän seurakuntaa lyöttäytyy yhteen, kasassa on liian suuri määrä ylläpidettäviä kiinteistöjä. Osasta niistä, noin 30 prosentista, on luovuttava lähivuosina. Säästöjä on löydyttävä merkittävä määrä.
   Ilpo Kähkönen painottaa, että tällä hetkellä yhtymässä ei ole olemassa minkäänlaista listaa tai edes virallisia ehdotuksia myytävistä kiinteistöistä.
   – Listoja voi olla monenkin ihmisen omassa mielessä, mutta luottamushenkilöiden kanssa kunnon keskustelua aiheesta ei ole vielä aloitettu. He ovat kuitenkin niitä, jotka päättävät asian. Keskustelu alkaa tulevana keväänä.
   Uuden yhtymän tulevan vuoden iso investointi on Rokuan leirikeskuksen peruskorjaus, johon on budjetoitu ensi vuonna 2,5 miljoonaa euroa.
   Pikkaraisen peräämiä hyviä keskusteluyhteyksiä tarvitaan juuri harkittaessa seurakuntien kiinteistöjen tulevaisuutta, muun muassa niiden korjaustarpeita.
   – Kotiinpäin vetämistä ei saisi olla kenelläkään vaan on liikuttava asiapohjalla, yhtymäjohtaja toivoo.

Lisää seurakuntia mahtuu yhtymään tarvittaessa
Kirkkohallitus esitti loppusyksystä kirkolliskokoukselle Uusi seurakuntayhtymä 2015 -mallia, joka tarkoittaisi, että kaikki seurakunnat kuuluisivat jo lähivuosina johonkin seurakuntayhtymään.
   Voisiko Oulun seurakuntayhtymä laajentua tulevaisuudessa vielä lisää?
   – Kyllä, useammalla seurakunnalla, mutta se vaatisi jälleen uuden rahanjakomallin etsimistä. Yhtymään voisi kuulua seurakuntia noin sadan kilometrin säteeltä, Kähkönen arvioi.
   Hänestä kirkkohallituksen esitys seurakuntayhtymämallista on hyvä siksikin, että sen toteuttaminen olisi mahdollista kaavaillussa ajassa: mallin käyttöönotossa on tarkoitus seurata kuntauudistuksen aikataulua.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 41/2012