Lukunurkka: Ennestään tuntematonta kohden

19.12.12

Lukunurkka

Ennestään tuntematonta kohden

”Näytän naurettavalle lainahameessa, strassitopissa, luomilla turkoosia: pappi kaukana kotoa”.
   Riikka Pulkkisen ensimmäinen romaani Raja ilmestyi 2006 ja seuraava Totta vuonna 2010. Uusin romaani kertoo nuoren papin Marian taivalluksesta kutsumuksen ja elämän ristiriitojen keskellä, ruumiillisuudesta ja etsikkoajasta, henkisestä ja fyysisestä matkasta itseensä ja maapallon toiselle puolen. Romaani on värinää ja jännitteitä. Se on matka tiheän sisään, se on tiivis ja rankka, mielenkiintoinen ja haastava lukukokemus.
   ”Ihmisen on hyvä säilyä hiukan vieraana itselleen, kantaa muukalaisuutta mukanaan. Kukaan ei koskaan voi täysin ymmärtää, mistä elämässä on kyse, ja siksi muukalaisuus on ihmisen perimmäinen olotila.”
   Marian elämä muuttuu kutkuttavasti, kun hän tutustuu perheensä kanssa Suomeen muuttaneeseen Yasmine-tyttöön. Tytön vastoinkäymiset vaikuttavat Mariaan, samoin vaikeudet työssä, ihmissuhderintamalla ja työpaikalla. Hän lähtee pakoon New Yorkiin, karkuun menneisyyttään ja nykyisyyttään, etsimään tulevaisuuttaan.
   Samalla hän tekee matkaa omaan historiaansa, elämään pohjoisen pikkupitäjän kirkkoherran tyttärenä ja sairastumiseensa anoreksiaan hengellisen heräämisen kynnyksellä. Hän matkaa äitinsä kotimaahan, löytää tanssin kautta itsensä, ruumiillisuutensa ja sen rajat. Hän on vieras, muukalainen, outo, ennestään tuntematon.
   Miten muutokset vaikuttavat häneen ja ympäristöön? Miten Marian käy?
   Riikka Pulkkisella on tenhoavan kerronnan taito. Tarina imaisee lukijan sisälleen, kokemaan ja aprikoimaan, iloitsemaan ja kauhistelemaan. Kerronnan tiiviys ja syvyys tekevät romaanista kokemuksen. Se ei avaudu kerralla, vaan vaatii useamman lukukerran.
   Korkeajännitteisyys ja proosarunomainen kerronta tuovat romaaniin vaihtelua ja yllättävyyttä, tosin liiallinen toisto ja vaikutuskeino heikentävät intoa loppua kohden. Romaani lunastaa kirkkaasti siihen liitetyt odotukset.

JUHA VÄHÄKANGAS

Artikkeli on osa lehteä 43/2012