Lukunurkka: Ja rokki soi

19.12.12

Lukunurkka

Ja rokki soi

Mauri Kunnas yhdistetään lastenkirjoihin joulupukista tai Koiramäestä. Lastenkirjojen lisäksi hän on tehnyt pilapiirroskokoelmia ja sarjakuva-albumeita.
   Tuottelias Kunnas keskittyy uusimassaan kuuluisan ja suositun Beatles-yhtyeen alkuvaiheisiin. Alkusanoissaan Mauri Kunnas toteaa: ”Sarjakuva-albumilta näyttävä teos ei ole sarjakuva, vaan graafinen novelli, jonka tapahtumat ovat suurin piirtein totta ja paikat ja ilmeet aitoja, paitti jotkut”.
   Uusin teos on hykerryttävän hauska, reipas ja antoisa seikkailu populaarikulttuurin musiikki-ikonin syntyvaiheisiin, sen jäseniin ja vaikuttajatahoihin. Kunnas antaa todellisuuden ja mielikuvituksen tehdä yhteistyötä, intohimon kehittyä ja tehdä ilolla ja riemulla vaikutus lukijaan.
   Ensin oli John, sitten Paul ja George, ja lukuisia muita rumpaleita ja kitaristeja myöhemmin myös Ringo. Tarina alkaa keväästä 1957 päätyen vuoteen 1962. Tuolloin bändi levytti ensimmäisen listaykkösensä Please Please Me / Ask me why. Mitä kaikkea tapahtuikaan tuota ennen? Voisi sanoa, että kaikkia mahdollisia ja merkillisiä asioita.
   Varsin kiemurainen oli aikajana heidän yhteen tulemiseensa. Siihen vaikuttivat perhe, koulu, harrasteet ja intohimo. Kunnaksen tutuksi tulleet hahmot seikkailevat myös tässä tarinassa edesauttamassa ja kannustamassa aloittelevia soittajia. Kun yhteys löytyy, musiikki yhdistää ja historiaa kirjoitetaan.
   Mauri Kunnas osaa tarinankerronnan ja viihdyttämisen taidon. Hauskat nyanssit ilahduttavat ja koukuttavat. Uusin kirja on erinomaisen hauska aikamatka oman musiikinkuuntelemisen alkulähteille. Ilmeikäs ja tarkkaavainen kuvaus herättää valtoimenaan ahaa-elämyksiä, kuvia pitää sulatella ja mietiskellä. Musiikki on tunteita ja muistoja täynnä. Samoin on historia, ja sen esittäminen kuvina. Kaikkea tätä voi kokea kirjan sivuilla.

JUHA VÄHÄKANGAS

Artikkeli on osa lehteä 43/2012