Lukunurkka: Joulun lahja

12.12.12

Lukunurkka

Joulun lahja

Piispa Eero Huovinen on kirjoittanut hienon kirjan tuttuakin tutummasta Lutherin jouluvirrestä.
   Tekisi mieli sanoa, että Huovinen sanoo Enkeli taivaan -virrestä kaiken mahdollisen. Mutta paketti on sen verran tiivis, että toki sanottavaa jää vielä kirjan kansien ulkopuolellekin.
   Teoksessa käydään läpi jouluvirsi alkuperäisessä Lutherin kirjoittamassa muodossa, mutta myös lukuisat suomennokset ja suomennosehdotukset. Kirjoittaja on laatinut myös oman sanatarkkuuteen pyrkivän vapaan käännöksensä. Alkuperäisessä virressä oli peräti 15 säkeistöä, suomennoksissa säkeistöjen määrä on vaihdellut. Käännöksissä on nähtävissä myös erilaisten teologisten virtausten vaikutus virren sisältöön ja sen hienosäätöön.
   Kirja on samalla sekä historiallinen, dogmaattinen että hengellinen analyysi virrestä. Jouluseimen äärellä ollaan teologisesti aivan ytimessä, joten pohdinta kohdistuu kristillisen uskon keskeisimpiin asioihin.
   Huovinen johdattaa taitavasti lukijan seimen äärelle esittämään elämän ja uskon kannalta kaikkein olennaisimman kysymyksen: Kuka on seimen lapsi? Tähän saatu vastaus pitää sisällään myös olennaisimman uskon tekemisen: Hän on. Ei tarvita muuta tekemistä, pelastus on täysin Kristuksen varassa.
   Kaunis kuvitus auttaa lukijaa myös kiinnittämään katseensa joulun päähenkilöön, seimen lapseen.

VEIJO KOIVULA

Artikkeli on osa lehteä 42/2012