Lukunurkka: Kauneimmat joululaulut sai nuotit

12.12.12

Lukunurkka

Kauneimmat joululaulut sai nuotit

Suomalaiset harrastavat innokkaasti pianonsoiton opintoja ja laulamista. Joulun alla kirkot täyttyvät joululauluja laulavista kansalaisista ja kaikki kynnelle kykenevät artistit tekevät omia joululevyjään.
F-Kustannuksen ja Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksien taustalla toimivan Suomen Lähetysseuran yhteistyössä tekemä juhlakirja yhdistää nämä kaksi suomalaisten rakastamaa harrastusta: laulamisen ja pianonsoiton.
   Kirja on mainio idea. Se tukee hienosti joululauluperinnettä kannustamalla suomalaisia itse säestämään ja laulamaan rakkaimpia joululaulujaan.
   Toisaalta juhlakirja on kunnianosoitus Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksien 40-vuotiselle taipaleelle. Sen aikana miljoonat suomalaiset ovat ottaneet joulun vastaan joululauluja laulamalla.
   Juhlakirjan laulut on helppo säestää, vaikka niistä kansalaisopiston piano-opinnoista olisikin jo vierähtänyt aikaa. Kannattaa siis kokeilla.
   Juhlakirjaan on valittu 70 laulua. Niistä useimmat ovat niitä kaikkein tutuimpia ja rakkaimpia, joita laulamatta ei monelle meistä tunnu joulu ollenkaan tulevan. Näitä ovat esimerkiksi Enkeli taivaan, Jouluyö, juhlayö, Heinillä härkien kaukalon, Maa on niin kaunis ja Arkihuolesi kaikki heitä.
   Toisaalta mukaan on poimittu myös vähän uudempia, mutta koko ajan suosiotaan kasvattavia joululauluja, kuten vaikkapa Joulurauhaa, Joulun suuri salaisuus, Ilouutinen, Tähti, tähdistä kirkkain ja Lumivalkeaa.
   Kauniisti taitettu ja myös useampia kielivalintoja sisältävä kirja on mutkaton ja helposti lähestyttävä, kuten on myös sen edustama perinne.
   Joululaulut kuuluvat jokaiselle.

REBEKKA NAATUS

Artikkeli on osa lehteä 42/2012