Lukunurkka: Kuva tekee kipeää

12.12.12

Lukunurkka

Kuva tekee kipeää

Sarjakuvia harrastamattomalle sarjakuvataitelija Ville Rannan Joku raja -teoksen arvioiminen on kuin ryhtyisi tanssimaan vaikeaa rumbaa ilman ensimmäistäkään käsitystä erikoisista askelrytmeistä.
   Oululaisen Rannan pilapiirrokset eivät ole samanlaista – eli yhtä helposti – luettavaa huumoria, kuin mihin moni meistä on tottunut perinteisten sanomalehtistrippien äärellä.
   Joku raja -kokoelman toimittanut Ville Hänninen toteaa kirjan esipuheessa valittujen pilapiirrosten vuosilta 2009–2012 käsittelevän nykyaikaa miehen, uskon, politiikan ja järjen kriisin kautta.
   Pilakuvien ensisijainen tarkoitus ei ole synnyttää röhönaurua piirroksien katselijoissa. Rannan kuvia katsellessa nauru on välillä kaukana. Kun piirroksien isä etsii avioeron jälkeen paikkaa lastensa läheisyydessä, itku on iloa lähempänä.
   Ville Rannan piirtäessä puolisoiden käynnistä lastenvalvojan luona voi tuntea omalla ihollaan, miltä tuntuu isästä, jota kahden naisen väitteillä pidetään väkivaltaisena. Isä ei saa sanottua kuvassa sanakaan hämmästykseltään.
   Juuri tällaisen tunteen moni voi jakaa, kun kokee tulleensa työpaikallaan tai kotonaan syytetyksi asiasta, jota ei lainkaan tunnista omakseen. Silloin syytetyn penkillä on olo täydellisen avuton, pakahtunut.
   Toki Ville Rannan kuvat myös hykerryttävät oivalluksillaan. Mutta nauru edellyttää taitoa hymyillä paljolti itselleen: omalle tekopyhyydelleen ja kapeakatseisuudelleen.
   Pienelle ihmiselle – itselleen – voikin vielä nauraa, mutta ison maailman kaoottinen, pähkähullu meininki vakavoittaa. Rannan kuvissa politiikan tekeminen saa välillä liiankin inhimillisiä piirteitä.
   Kaikkinensa Joku raja -teosta tutkiessa tulee sellainen olo, että jos ajatteleminen; itsensä ja maailman tarkkasilmäinen pohdiskelu ei huvita, parempi on jättää nämä pilapiirrokset väliin.
   Ja vielä siihen tanssiin: jos taidottominkin pystyy liikkeeseen antaessaan vain musiikin viedä mukanaan, myös pilapiirrokset voivat lähteä viemään lukijaa.
   Kun lehti kertoo asian, jota mieli jää aprikoimaan, omassa päässä saattaa olla yllättäen huumorilla säestetty kritiikki uutisesta tai ilmiöstä. Ensimmäinen pilapiirros on syntynyt.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 42/2012