Maata kiertelemässä

4.12.12

Maata kiertelemässä

Englannin kirkko torjui naispiispat

Englannin anglikaaninen kirkko torjui 20. marraskuuta naispiispuuden äänestyspäätöksellä. Tuleva Canterburyn arkkipiispa Justin Welby piti päivää ankarana naisille ja heidän tukijoilleen. Useimmat piispat ovat Welbyn kanssa samoilla linjoilla. Vain kolme piispaa äänesti naispiispuutta vastaan.
   Ankarasta päivästä on tullut kirkon ja valtion painajainen. Kirkon liberaalit johtajat etsivät tapaa kiertää päätöksen tehneen elimen, synodin ratkaisu ja mahdollistaa naispiispuus. Viime viikolla The Times julkaisi synodin pääsihteerin William Fittallin vuodetun muistion, jossa tämä pohtii mahdollisuutta kiertää ratkaisu keventämällä päätöksentekoa synodissa. Tämä tarkoittanee määräenemmistösäännöstä luopumista. Nyt synodissa tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö, jotta esitys menee läpi.
   Uusi päätösehdotus voitaisiin tuoda synodiin kevennettyyn käsittelyyn ensi heinäkuussa, jolloin synodi kokoontuu seuraavan kerran. Jos uusi menettely ei ole mahdollinen, seuraava äänestys on vasta vuonna 2015, jolloin synodi valitaan uudelleen.
   Julkisuudessa on liikkunut myös tietoja, joiden mukaan maan parlamentti voisi säätää lain, jolla naispiispuus mahdollistettaisiin.
   Parlamentti on Fittallin mukaan kärsimätön.
   – Jos Englannin kirkko ei osoita nopeasti, että se voi korjata linjaansa, se joutuu valtion kanssa kriisiin. Sen tulos tuskin on kirkolle suosiollinen, Fittall pelkää.
Pääministeri David Cameron onkin kehottanut kirkkoa harkitsemaan asiaa nopeasti uudelleen. Hän pitää synodin päätöstä surullisena.
   Entinen Canterburyn arkkipiispa George Carey kehottaa kirkon johtajia ”repimään sääntökirjansa” ja kiirehtimään naispiispuuden hyväksymistä. Careyn mukaan on naurettavaa uskoa, että kirkko voi päättää asiasta seuraavan kerran vasta vuonna 2015.
   Useimmat synodin jäsenet kannattivat uudistusta, mutta se kaatui määräenemmistösääntöön. Uudistus törmäsi ennen kaikkea maallikoiden vastustukseen. Synodissa on kolme kamaria. Ensimmäisen niistä muodostavat piispat, toisen papisto ja kolmannen maallikot.
   Yllättäen yli puolet naispiispuutta vastustaneista maallikoista oli naisia. He uskovat miesten johtajuuteen kirkossa ja perheessä.
   Maallikko Christina Rees hämmästelee miten naiset, jotka uskovat miesten johtajuuteen, perustelevat jäsenyyttään synodissa. Eikö noin tärkeä jäsenyys pitäisi kuulua yksin miehille?

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 41/2012