Maata kiertelemässä

12.12.12

Maata kiertelemässä

Charles Dickensiä juhlitaan jouluna

Kirjailija Charles Dickensin syntymästä on tänä vuonna kulunut 200 vuotta. Sen kunniaksi monet Britannian kadut muuntautuvat viktoriaanisiksi näkymiksi, joissa esitetään Dickensiä kuuluisaa Saiturin joulua. Teoksessa esiintyy inhottava Ebenezer Scrooge, joka pitää joulua humpuukina, mutta tarinan edetessä hänen sydämensä heltyy.
   Juhlavuoden kunniaksi muun muassa Ranskassa ja Britanniassa järjestetään isoja Dickens-tapahtumia. Suurta kirjailijaa muistetaan festivaaleilla, museoissa ja markkinoilla. Jopa kirjailijan perhehaudalla vieraillaan.
   Charles Dickensin teokset ovat syvän moraalisia. Niissä huolehditaan köyhistä, taistellaan lapsityövoiman käyttöä ja ahneutta vastaan sekä korostetaan huolenpitoa lähimmäisistä.
   Dickensiä voi luonnehtia syvästi uskonnolliseksi ihmiseksi. Ilmaisu kristitty olisi kenties kuitenkin väärä kuvaamaan häntä. Esimerkiksi Saiturin joulussa on vain yksi viittaus Kristukseen. Scroogen kääntymys on kuitenkin hyvin uskonnollinen.
   Dickens ei pitänyt kirkosta, koska näki sen tekopyhyyden. Romaaneissaan hän arvostelee satiirin keinoin pappeja, jotka käyttivät asemaansa kirkossa omaksi hyväkseen.
   Kirjailija oli unitaari eli henkilö, joka uskoo, että Jumalalla on vain yksi persoona. Hän kirjoitti lapsilleen kirjan Herramme elämä, koska uskoi, että Uusi testamentti ja vuorisaarna ohjasivat parhaiten hyvään elämään. Teoksessa kirjailija kuvaa Jeesusta tavalla, jonka nuoret ymmärtävät.
   Dickens ei ollut enkeli, vaikka hän kirjoissaan taisteli hyvän puolesta. Kirjailija hylkäsi vaimonsa, jonka kanssa hänellä oli yhdeksän lasta ja lyöttäytyi elämään rakastajattarensa kanssa.
   Dickens oli hyvä ystävä ja isä, vaikka dominoikin hiukan lapsiaan. Kirjailijan oma isä oli tuhlari, joka joutui velkavankeuteen. Perheen lapsista Charles lähetettiin tehtaaseen töihin, jotta velat saataisiin maksettua. Charles ei antanut tätä koskaan anteeksi vanhemmilleen. Dickens ei palannut enää kouluun vaan hänestä tuli itseoppinut.
   Dickensin hahmot eivät ole aina älyllisiä, mutta heillä on suuri sydän. Hänen sankarinsa ja sankarittarensa ovat täynnä empatiaa. He ymmärtävät, että olemme tässä maailmassa yhdessä ja meidän on autettava toisiamme.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 42/2012