Maata kiertelemässä

19.12.12

Maata kiertelemässä

Imettävä Maria – joulun puuttuva ikoni

Pohjimmiltaan joulu on tarina syntymästä, äidin ja hänen vastasyntyneen lapsensa välisestä hellästä ihmissuhteesta. Tuo äidillinen side Neitsyt Marian ja Jeesus-lapsen välillä on heijastunut läpi vuosisatojen niin vahvasti, että siitä on tullut keskeinen osa jouluun liittyvää teollisuutta. Siitä huolimatta tutuista pyhään perheeseen liittyvistä asioista, kuten seimiasetelmista ja joulukuvaelmista, puuttuu olennainen äidin ja lapsen välinen yhteys – imettäminen.
   Jeesus ei varmastikaan ollut pulloruokinnassa, joten mitä tapahtui Marian rinnoille? Vuosisatoja vanhaan tarinaan on olemassa suhteellisen lyhyt vastaus: kirjapainokoneiden yleistyminen Euroopassa 1400-luvulla.
   Historioitsijoiden mukaan liikuteltavan painokoneen myötä pornograafisen aineiston massamarkkinointi tuli mahdolliseksi, mikä johti siihen, että naisen keho alettiin yleisesti nähdä seksuaalisessa mielessä. Samalla painokone myös mahdollisti anatomisten piirrosten laajemman levityksen lääketieteellisissä tarkoituksissa, minkä vuoksi ihmiskehon tuntemus lisääntyi. Nämä kaksi asiaa heikensivät näkemystä, että kehossa heijastuu jumalallisuus.
   Teknologian kehityksen toinen merkittävä seuraus oli Raamatun laajempi levikki. Yhdessä protestanttisen uskon leviämisen kanssa se siirsi huomion kuvista teksteihin. Kulttuurillinen muutos oli niin voimakas, että jopa katoliset alkoivat ajatella rintojen kuvan olevan kirkkoon sopimaton. Sen sijaan ristillä kärsivästä Jeesuksesta tuli hallitseva kristillinen teema.
   – Kysy keneltä tahansa vastaantulijalta, mikä on kristillisyyden tärkein ymboli, niin hän vastaa ristiinnaulitseminen, sanoo Margaret Miles, joka on kirjoittanut kirjan “A Complex Delight: The Secularization of the Breast, 1350–1750”.
   Kirjassaan Miles on tutkinut imettävän Marian kuvan katoamista renessanssin jälkeen. Milesin mukaan ristiinnaulitseminen syrjäytti imettävän Marian, vaikka se oli alkukristillisyyden tärkein Jumalan rakkautta ihmiskuntaa kohtaan ilmaiseva symboli.
   Itse asiassa vanhin tunnettu Neitsyt Mariaa esittävä kuva on roomalaisesta hautaholvista löydetty, 200-luvulta peräisin oleva seinämaalaus, jossa Maria imettää Jeesusta. Keskiaikaan mennessä imettävän Marian kuvaa käytettiin kaikissa mahdollisissa yhteyksissä.
   1750-luvun jälkeen tehtyjä uskonnollisia maalauksia imettävästä Mariasta ei ole löydetty, vaikka paljaat rinnat yleistyivät klassisessa ei-kristillisessä taiteessa.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 43/2012