Kaatuminen hengellisissä tilaisuuksissa on monille tuttua. Mikä ihmisen kaataa alttarilla?(Kuva: Mari Lähteenmaa)

Mentalisti ja esirukoilija ovat eri asialla

12.12.12

Itsenäisyyspäivänä esitetyssä Yleisradion Linnan jatkot -ohjelmassa kansanedustaja Ilkka Kanerva kaatui hetkeksi lattialle mentalisti Noora Karman hypnotisoitua hänet. Kanerva vaipui hänen takanaan olleen miehen käsivarsille ja sen jälkeen maahan.
   Monille kristityille kaatumiset ovat tuttuja niin kirkon kuin vapaiden suuntien hengellisistä tilaisuuksista. Kaatumisia on väitetty muun muassa julkisuudessa usein olleen pastori Seppo Juntusen tavaramerkiksi hänen rukoillessaan ihmisten puolesta.
   Oulun helluntaiseurakunnan johtava pastori Markku Tossavainen kaihtaa Kanervan kaatamisen rinnastamista kaatumisiin hengellisissä tilaisuuksissa.
   – Seurakunnan tilaisuuksissa ei ole kyse hypnoosista tai suggestiosta. Esirukoilijan tehtävä on auttaa ihmistä Raamatun sanalla, rukouksella ja ripin kautta.

Maineen hankkiminen
oudoksuttaa

Tossavaisen mukaan rukous- ja sielunhoitotilanteissa auttaminen tapahtuu täysin autettavan ehdoilla.
   – Häntä ei saa painostaa mihinkään sellaiseen, johon hän ei itse vapaaehtoisesti halua. Ihmisen sielunelämää, tunteita, tahtoa tai älyä ei saa mennä manipuloimaan.
   Tossavainen korostaa vielä, että kristillisessä auttamistyössä rukoilijalla tai sielunhoitajalla on pelkästään välittäjän rooli. Tossavaisen mielestä rukoilija ei perää omaa mainettaan tai tunnetuksi tulemista, kuten Noora Karma televisio-ohjelmassa.
   – Rukous- ja sielunhoitotilanteet eivät saa olla koskaan julkisuushakuisia, helluntaipastori toteaa.

Hypnoosi
vierasta Raamatussa

Tossavainen näkee, että hypnotisoija pyrkii ohjaamaan ihmisen käyttäytymistä, aistimuksia ja tunteita. Pastorin mukaan sellainen on vierasta Raamatussa.
   Tossavainen varoisi itse suosittelemasta hypnoosia keinoksi auttaa esimerkiksi riippuvuuksista kärsivää ihmistä.
   – Ainoastaan Jumala on hän, joka antaa avun ja paranemisen.
   Samalla Tossavainen kuitenkin painottaa, ettei hänellä ole lääketieteellistä koulutusta arvioida hypnoosia parannuskeinona. Tutkimusprofessori, vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma on kommentoinut Ilkka Kanervan kaatamista ja hypnoosia yleisesti verkkolehti Kotimaa24:n haastattelussa itsenäisyyspäivän jälkeen perjantaina.
   Lauerma kertoi käyttävänsä psykiatrina työssään hypnoosia. Kanervan hypnoosia Lauerma piti epäeettisenä tekona.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 42/2012