Mikä tupakoinnissa suututtaa?

12.12.12

Ennen vanhaan työpaikoilla oli tupakoitsijoille erityiset tilat, joissa he saivat vetää jokapäiväiset röökinsä. Enää ei ole. Savuttelijat on ajettu norkoilemaan ovenpieliin, vaikka pakkanen huitelisi parissakymmenessä asteessa.
   Erään tuttavani mielestä on oikein, että tupakoitsijoiden elämä tehdään mahdollisimman vaikeaksi, sillä näin toimitaan röökaajien omaksi parhaaksi. Kun elämäntapavastuuttomat pannaan koville, pahat tavat jäävät pois. Näin tuumivat nykyään monet valveutuneet kansalaiset.
   Nämä kansalaiset ovat totta kai huolissaan sauhuttelijoiden terveydestä. Heitä täytyykin kiittää harvinaisesta jaloudesta ja kauniista mielestä. On liikuttavaa, että ihmiset yhä huolehtivat toisistaan.
   Miksi juopottelu ei kuitenkaan herätä samanlaista jaloutta? Törpöttelijöitä ei ajeta ovenpieliin ryypiskelemään, vaikka juoppous on merkittävä terveysriski.
   Mikä saa kansalaisen hermostumaan, jos hän näkee jonkun vetävän tupakkaa? Kun savu lehahtaa, mikä siinä niin tavattomasti sieppaa ihmistä? Kun tulitikku rapsahtaa liekkiin, mikä sytyttää paheksujankin?
   Ehkä kansalainen ajattelee, kuinka tupakkasairaudet maksavat terveysmenoina huikeita summia. Näin sen täytyy olla. Kansalaisen ajattelun taustalla on jälleen liikuttava huolenpito, tällä kertaa kansantaloudesta.
   Vai onko niin, että maassamme vallitsee tupakkahysteria? Muutenhan ei voi selittää, miksi muutoin järkevät ihmiset hermostuvat tupakanpoltosta, vaikka savu ei tulisi lähellekään omaa nokkaa.
   Onko hysterian määrä vakio? Kuuluuko jokaiseen aikakauteen tietty määrä hysteriaa, jonka muoto syntyy pelkästä sattuman oikusta? Joitakin vuosisatoja sitten vainottiin noitia, jotka oikeasti olivat aivan tavallisia ihmisiä. Suomessakin on ollut villityksiä, jotka aika on osoittanut naurettaviksi.
   Tupakkahysteria saattaa johtua pelkästä paheksuminen halusta. Ihmisestä on niin mukava paheksua jotain, vaikka tupakkaa.
   Tupakointi on vaarallinen tapa enkä suosittele sitä kenellekään. Aikuiset ihmiset saavat kuitenkin elää kuten he haluavat.
   Tupakointia on hyvä vastustaa, mutta ihmisten sopisi miettiä, miksi he tulevat aggressiivisiksi, kun näkevät jonkun tupakoivan. Syy ei välttämättä ole kovin jalo.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 42/2012