Mitä itsenäisyys merkitsee minulle?

4.12.12

Kiitos Muhoksen kirkonkylän koulun 5A-luokkalaisille ajatuksista ja piirroksista, joita he laativat itsenäisyydestä. Tarkennuksena se, että Suomi julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1917 ja puolusti itsenäisyyttään sodissa vuosina 1939–1945, jolloin se myös menetti isoja alueita Neuvostoliitolle. Nämä tapahtumat menevät toki usein sekaisin isommillakin. 

– – –

Suomen itsenäisyyspäivä on 6.12. joka vuosi.
   Suomen itsenäisyyspäivä on hyvin perinteinen juhla. Silloin nostetaan lippu salkoon juhlan kunniaksi. Lipun nostolla kunnioitetaan sotaveteraaneja, jotka kuolivat puolustaessaan Suomea Venäjältä.
   Meille itsenäisyyspäivä merkitsee sitä, kuinka hyvä maa Suomi on: meillä on turvallista asua täällä, koulunkäynti on ilmaista, saamme puhua omaa kieltämme ja meillä on oma kansallislaulu.
   Itsenäisyyspäivänä tasavallan presidentti myöntää kunniamerkkejä ja puolustusvoimien ylennyksiä sotilaille hyvästä työstä. Itsenäisyyspäivänä myös monet käyvät sankarihaudoilla muistamassa Suomen puolesta taistelleita sotilaita.
   Suomella on myös oma vaakuna. Siitä hehkuu Suomen sota-aikojen rohkeus ja voima. Suomi oli rohkea uhmatessaan Venäjää.

Venla Kokko ja Jenni Mäntylä

– – –

Omaa kieltä, rauhaa ja vapaata maata. Kunnioitan veteraaneja, jotka puolustivat Suomea Venäjältä eli silloiselta Neuvostoliitolta. Suomalaiset puolustivat urheasti isänmaata vaikka Neuvostoliiton sotilaita oli kymmenen kertaa enemmän. Sota loppui 6.12.1917 ja Suomi sai itsenäisyyden.

Saku Kolehmainen ja Eeli Männikkö

– – –

Itsenäisyyttä vietetään 6. joulukuuta. Itsenäisyys merkitsee meille vapautta, rauhaa ja oikeuksia. Itsenäisyyttä taisteltiin vuonna 1917.
   Itsenäisyyspäiväämme kuuluu perunamuussi ja karjalanpaisti, jolloin myös katsomme linnanjuhlia. Itsenäisyyspäivänä olemme yleensä perheen kanssa. Muistamme veteraaneja, jotka taistelivat Suomen puolesta. Ennen kuin itsenäisyydestä voitiin saada kansainvälinen tunnustus, se piti ensin hankkia Venäjältä.
   Itsenäisyyspäivä on virallinen liputuspäivä. Liputus päättyy muista liputuspäivistä poikkeavasti kello 20.

Sanina Seppänen ja Emilia Tervo

– – –

Suomen itsenäisyys merkitsee minulle jatkuvaa rauhaa Suomessa. Suomi joutui kestämään monia sotia ennen kuin itsenäistyi. Siksi myös kunnioitan sotilaita, jotka taistelivat Suomen itsenäisyyden puolesta.
   Venäjä vei osan Suomesta, mutta suurin osa Suomesta jäi Suomen maalle. Rauhan maalle. Juhlikaa Suomen itsenäisyyttä, sillä muuten saattaisi olla sotia vieläkin.
   Suomi on jatkuvan rauhan maa.

Anttoni Aho

– – –

Suomi on rauhan maa. Suomi taisteli itsenäisyydestä. Olen ylpeä kotimaasta ja Suomen itsenäisyydestä. Olen onnellinen suomalainen. Suomi taisteli Venäjää vastaan ja menetti Suomea. Suomi on joutunut sotaan mutta Suomi on onnellinen maa. Suomi taisteli urheasti, vaikka Venäjällä oli enemmän sotilaita. Suomi on rauhanmaa.

Viljami Tihinen

Artikkeli on osa lehteä 41/2012