Sukellus jouluseimeen

4.12.12

Laita silmäsi kiinni. Kuvittele Jeesus-lapsi tallin seimeen ja hänen ympärilleen matkustamisesta ja synnyttämisestä uupunut Maria ja vaimon yllättävästä raskaudesta kenties yhä hämillään oleva Joosef.
   Määkivät lampaat ja suloiset karitsat kulkevat niiden paimenien ympärillä, jotka jouluevankeliumin mukaan saapuivat ensimmäisenä kunnioittamaan Jeesusta.
   Monien mielikuviin jouluseimestä liittyy joulukertomuksen päähenkilöiden lisäksi vain paimenia ja lahjoja tuovia itämaan tietäjiä. Suomalaisten seimellä ei ole väen paljoutta. Majatalon rauha tuntuu olevan eristyksessä kaikesta muusta, vaikka evankelista Luukas toteaa, että ”kaikki menivät verolle pantaviksi”.
   Jouluseimen ympärillä saattoi siis käydä perin arkinen kuhina. Suuri väkijoukko oli ehkä totta pyhän yön tapahtumisssa.

Missä minä
olisin väkijoukossa?

Oulunsalon kirkon jouluseimessä on ihmisiä ja eläimiä melkeinpä tungokseen saakka. Tallin edustalla on tori, jossa on myyjiä ja ostajia. Pöydillä myydään hedelmiä, lihaa ja leipiä. Vedenhakijat käyvät kaivolla ja seppä takoo pajassaan.
   Tamperelainen Tiina Juutilainen rakensi viikonloppuna oulunsalolaisille kirkkoon seimen, josta tuntuisi syntyvän monta saarnaa kädenkäänteessä: kuka minä olisin tuossa ihmisjoukossa? Olisinko tuo nainen, jonka kasvot kuvastavat aitoa ymmällään olemista kaikesta siitä, mitä ympärillä tapahtuu?
   Juutilaisen seimen esikuvana ovat Etelä-Euroopan maista tutut seimet. Juutilainen kertoo hankkineensa seimen hahmoja monilta matkoiltaan useiden vuosien aikana.
   – Matkustellessa joulun alla muun muassa Italiassa ja Espanjassa ei voi olla törmäämättä jouluseimiin. Pyhä perhe on kaikkialla: hotelleissa, lentokentillä, kaupoissa. Kaupoissa myös myydään valmiissa paketeissa seimihahmoja.

Seimen rakentaminen
on hartautta

Oulunsalon seimen myytävät toriruoat ovat kuitenkin syntyneet paljolti Juutilaisen omassa kodissa. Tiina Juutilaisen elämänkumppani jarrutteli aikansa puolisonsa seimiostoksia, mutta nyt hän on seimen rakentelussa täysillä mukana.
   Juutilaiselle seimen pystyttäminen on hartauden harjoitusta.
   – Seimeä rakentaessa voi elää aina uudelleen Vapahtajan syntymää. Seimen kokoaminen ei ole työtä ja toimeentuloa eikä taiteen tekemistä. Se on minulle hartautta ja hiljaisuutta, johon voin uppoutua täysillä joulua odottaessa, hän sanoo.
   Oulunsalon seimi on tänä jouluna poikkeuksellisesti kirkon kuusen paikalla.
   Adventin aikana seimeä käyvät katsomassa muun muassa lapsiryhmät. Jeesuksen syntymästä kertova esitys on myös bibliodraaman innoittajana joulun alla.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 41/2012