Puhallinorkesteri Viventi on mukana joulukonsertissa.(Kuva: Kaisa Anttila)

Tuike ja Viventi tarjoavat joulutunnelmaa

12.12.12

Joulun tunnelmaan voi virittäytyä kuuntelemalla klassista musiikkia torstaina 20. joulukuuta Pyhän Tuomaan kirkossa Oulun Puolivälinkankaalla.
   Tuolloin Sekakuoro Tuike ja puhallinorkesteri Viventi esittävät noin tunnin pituisen yhteiskonsertin aikana jouluaiheisia kappaleita. Konsertteja järjestetään illan aikana kaksi. Ensimmäinen tilaisuus alkaa kello 19 ja myöhäisempi kello 21.
   Sekä Tuike että Viventi ovat tasokkaita esiintyjiä. Molemmissa on jo pidemmän aikaa musiikkia harrastaneita tai sitä opiskelevia nuoria ja aikuisia. Tuike koostuu noin neljästäkymmenestä laulajasta. Kuoron ohjelmisto on pääasiassa hengellisestä musiikista.
   Tuike-kuoroa on kuultu myös isommissa kirkkomusiikkiteoksissa, viimeisimpänä Risto Ainalin Luukas-passiossa.
   Oulun seurakuntien puhallinorkesteritoiminta on jaettu neljään eritasoiseen ryhmään, joista Viventi on edustuskokoonpano. Se on voittanut peräti kuusi peräkkäistä puhallinorkestereiden suomenmestaruutta.
   Orkesteritoimintaa järjestetään yhteistyössä Oulun konservatorion, Kiiminkijoen opiston sekä Oulun seudun ammattikorkeakoulun kanssa.

Lauluja
joulun valosta

Pyhän Tuomaan konsertissa kuullaan muun muassa puhallinorkesterille sovitettu englantilainen joulusikermä sekä otteita Tšaikovskin baletista Pähkinänsärkijä.
   Kappaleiden joukosta löytyvät myös Sibeliuksen kaikki viisi joululaulua, joissa Laura Kumpula toimii solistina. Saksofonisoiton opettajaksi opetteleva Anni Paarma soittaa solistina kappaleen Highland Cathedral. Orkesterin ja kuoron yhteisesityksenä kuullaan ainakin keskiaikaisia joululauluja suomalaisesta laulukokoelmasta Piae Cantiones.
   Konsertin teemana on joulun valo. Tuikkeen kuoronjohtaja Laura Kumpula kertoo, että he halusivat konsertille iloisen teeman, joka herättäisi monenlaisia ajatuksia.
   – Musiikki tuo valoa talven pimeyteen. Toisaalta Jeesus ja joulujuhla ovat meidän valomme.
   Juha Pisto, toinen Viventin orkesterinjohtajista, arvioi teeman sopivan kappaleisiin.
   – Kaikissa näissä lauluissa on jotakin valoon viittaavaa, hän pohtii.
   Pisto uskoo, että konsertista tulee kuulemisen arvoinen.
   – Iso kuoro ja orkesteri yhdessä ovat aina vaikuttava elämys. Konsertissa on myös kuultavissa useita tuttuja joululauluja, joten kuunteleminen ei käy tylsäksi, Pisto vakuuttaa.
   Laulujen lisäksi konsertissa saadaan kuulla jouluevankeliumi Oulun murteella luettuna. Lopuksi yleisö pääsee osallistumaan Enkeli taivaan -yhteislauluun.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 42/2012