Metropoliitta Panteleimon

Uutta Oulua juhlitaan ekumeenisesti loppiaisena

19.12.12

Uuden Oulun ekumeeninen juhla järjestetään loppiaisena 6. tammikuuta kello 15 Oulun tuomiokirkossa. Tilaisuuden toimittavat poikkeuksellisesti Suomen kolmen suurimman kirkkokunnan piispat: luterilaisesta kirkosta piispa Samuel Salmi, ortodoksisesta kirkosta metropoliitta Panteleimon ja katolisesta kirkosta piispa Teemu Sippo SCJ. Tuomiorovasti Matti Pikkarainen johdattelee seurakunnan juhlaan.
   Kirkkotilaisuuden jälkeen ohjelma jatkuu Oulun kaupungintalon juhlasalissa, jossa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen esittää Oulun kaupungin tervehdyksen. Juhlassa kuullaan myös kaikkien kolmen kirkkokunnan musiikkiesityksiä ja kaupunki tarjoaa juhlakahvit. Juhlan kirkko-osuus on nähtävissä suorana lähetyksenä osoitteesta www.virtuaalikirkko.fi.
   Juhlassa toteutuu ainutkertainen yhteistyö paitsi Oulun kaupungin ja seurakuntien myös kolmen suuren kirkkokunnan välillä.
   – Tämä on luultavasti ensimmäinen kerta Oulun kaupungin historiassa, kun kolme piispaa on tuomiokirkossa pitämässä yhteistä ekumeenista avausta. Haluamme painottaa vanhojen suurien kirkkokuntien yhteyttä ja yhteistyön tärkeyttä. Lisäksi tilaisuus muistuttaa meitä yhteisistä historiallisista juurista, piispa Salmi kertoo.
   Oulun alue on kuulunut keskiajalla katolisen kirkon vaikutuspiiriin. Uskonpuhdistuksen myötä 1600-luvulta lähtien luterilainen kirkko sai jalansijaa myös pohjoisessa ja vuonna 1851 pohjoinen Suomi sai oman hiippakuntansa. Ortodoksinen kirkko on vaikuttanut pitkään varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Artikkeli on osa lehteä 43/2012