Ympäristöasiat syynissä Oulun seurakunnissa

19.12.12

Oulun seurakuntayhtymä saanee jo keväällä kirkon ympäristödiplomin, joka osoittaa, että yhtymä hoitaa ympäristöasiansa hyvin.
   Hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi on Oulun seurakuntayhtymän ympäristötyöryhmän sihteeri. Diplomin saaminen on hänen mukaansa vasta alkua, sillä seurakuntayhtymä kehittää jatkuvasti ympäristöasioitaan.
   – Ollaan maratonin lähdössä, Vuontisjärvi kuvailee.
   Diplomissa seurakunnille tai seurakuntayhtymille on määrätty 11 osa-aluetta, jotka täytyy hoitaa hyvin. Niitä ovat muun muassa energia ja rakentaminen, siivous, metsänhoito ja jätehuolto. Osien tavoitteet määritellään seurakuntayhtymän laatimassa ympäristöohjelmassa, jota tarvitaan diplomin saamiseen.
   – Kyseessä on iso kokonaisuus. Ympäristöohjelmassa on otettava huomioon muutkin kuin tavanomaiset kynttiläjäte, kiinteistöjen lämmitys tai ”hukkapapereita” täynnä olevat työpöydät.
   Vuontisjärvi nostaa erityisesti esille seurakuntalaisille suunnattavan ympäristökasvatuksen. Sitä voi antaa vaikkapa saarnastuolista tai muissa seurakuntien tilaisuuksissa.
   Ympäristökasvatuksen lisäksi tavallinen seurakuntalainen törmää Vuontisjärven mukaan ympäristöohjelmaan ehkä kahden tai kolmen vuoden kuluttua diplomin myöntämisestä, kun hän huomaa jonkin asian hoidetun uudella, paremmalla tavalla.

Luvassa
säästöjä

Vuontisjärvi toteaa, että seurakuntayhtymä todennäköisesti säästää toimintakuluja ohjelmaa toteuttaessaan. Yksi osa-alue, jossa säästöjä tulee, on energia. Viisaasti lämmittämällä rahat eivät mene harakoille. Säästöjä koituu Vuotisjärven mukaan muillakin toiminnan alueilla.
   Seurakuntayhtymällä ei ole aiemmin ollut virallista ympäristöohjelmaa eikä -diplomia. Ohjelmaa on kuitenkin valmisteltu useita vuosia, mutta työtä ovat hidastaneet muun muassa henkilöstön vaihtuminen ja seurakuntayhtymän laajeneminen vuoden alusta.
   Seurakuntayhtymällä on kuitenkin ollut epävirallinen ympäristöohjelma. Selvitys osoittaa Vuontisjärven mukaan, että yhtymä täyttää diplomin kriteerit.
   Seurakuntayhtymän ympäristöohjelma on paraikaa sisäisellä lausuntokierroksella. Joulun jälkeen yhteinen kirkkoneuvosto ottaa sen käsittelyynsä.
   Hyväksynnän jälkeen tuomiokapitulin määräämät tarkastajatsuorittavat katselmuksen. Sen jälkeen Kirkkohallitus todennäköisesti tekee keväällä päätöksen diplomista.
   Ympäristödiplomi on voimassa neljä seuraavaa vuotta.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 43/2012