Hautapaikkamaksut yhtenäistettiin

30.1.13

Hautapaikkamaksut yhtenäistettiin

Oulun uusissa seurakunnissa hautapaikkamaksut kallistuvat tänä vuonna edelliseen vuoteen verrattuna. Hallintaoikeudeltaan 50 vuoden paikka oli paikkakuntalaisille Haukiputaalla viime vuonna ilmainen, Kiimingissä 50 ja Oulunsalossa 90 euroa.
   Uudessa Oulussa 50 vuoden arkkuhautapaikka maksaa paikkakuntalaiselle tänä vuonna 419 euroa. Kaikki tämänvuotiset hinnat ovat yhtä suuret kuin Oulun vanhoissa seurakunnissa viime vuonna.
   Yhteinen kirkkovaltuusto vahvisti maksut maanantaina.
   Hautapaikkamaksujen on oltava samat kaikille, joilla on oikeus tulla haudatuksi seurakunnan tai seurakuntayhtymän hautausmaalle.
   Hautapaikkamaksuja peritään muun muassa siksi, että hautasijan luovuttamisesta ja hautaamiseen liittyvistä palveluista tulee kirkkolain mukaan periä maksut, joiden määräämisessä otetaan huomioon seurakunnille palvelujen tuottamisesta aiheutuvat kustannukset. Maksut saavat hautaustoimilain mukaan olla enintään kustannusten suuruiset.
   Kirkkohallituksen mukaan maksut voivat painottua siten, että hautaukseen liittyvät palvelut ovat lähellä omakustannushintaa.
   Oulu seurakuntayhtymässä on viimeksi korotettu hautapaikkamaksuja vuonna 2005. Korotuksia ei ole viime vuosina tehty seurakuntaliitosten ja viimeksi seurakuntayhtymän laajentumisneuvottelujen vuoksi.
   Hautausmaksuista ja haudanhoitohinnoista on päätetty jo aiemmin viime ja tänä vuonna. Uusissa seurakunnissa hautausmaksut halpenevat.
   Arkkuhautaus maksaa paikkakuntalaiselle 130 ja ulkopaikkakuntalaiselle 235 euroa. Paikkakuntalaisten sotaveteraanien ja sotaleskien arkkuhautaus maksaa 55 ja ulkopaikkakuntalaisten 109 euroa. Alle kolmivuotiaiden arkkuhautaus maksaa paikkakuntalaisille ja ulkopaikkakuntalaisille 25 euroa.
   Uurnahautauksen hinta on paikkakuntalaiselle 20 ja ulkopaikkakuntalaiselle 33 euroa.
Sotaveteraanit, sotalesket ja alle kolmivuotiaat eivät saa alennuksia uurnahautauksista.
   Hautojen hoitomaksut ovat nousseet tänä vuonna, kun seurakuntien perimät hinnat on yhtenäistetty. Yhden metrin levyisen nurmihautapaikan hoitohinta on esimerkiksi 50 euroa. Viiden kauden hoito maksaa 260 euroa. Perushoito sisältää kaksi kukkaa.

Oulun hautausmaat
1. Oulun hautausmaa Kajaanintie 1, Intiöntie 6
2. Oulujoen hautausmaa, Sangintie 131
3. Ylikiimingin kirkkotarha 1 ja 2, Kirkkomäki 20
4. Ylivuoton hautausmaa, Puolangantie 2586
5. Kiviharjun hautausmaa, Niemikyläntie 38
6. Yli-Iin kirkonkylän hautausmaa, Leuvantie 5
7. Jakkukylän hautausmaa, Iintie 1560
8. Tannilan hautausmaa, Matkakankaantie 32
9. Haukiputaan hautausmaa, Mirjantie 6
10. Haukiputaan vanha hautausmaa, Kirkkotie 7
11. Kiimingin kirkonkylän hautausmaa, (uusi ja vanha osa), Kirkonniementie 8
12. Jäälin hautausmaa, Haipuskyläntie 305
13. Oulunsalon hautausmaa, Uhrikirkonkuja 7

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 4/2013