Kristillistä radio-ohjelmaa opiskelijavoimin

23.1.13

Kristillistä radio-ohjelmaa opiskelijavoimin

Niko Seppä, 23, on edelläkävijä. Hän toimittaa joensuulaisessa paikallisradiossa kristillistä ajankohtaisohjelmaa, mutta ei edusta ketään muuta kuin itseään. Hän ei tee töitä kirkolle eikä järjestöille vaan haluaa tuoda kuulijoille kristillistä toivoa omasta halustaan ja omana itsenään.
   Teologiaa Itä-Suomen yliopistossa opiskeleva Seppä ei tiedä toista tapausta, jossa opiskelija ottaisi vastuun kristillisestä ohjelmasta paikallisradiossa.
   Paikallisradio on nimeltään Oi fm. Se on kansalaisradio, jonka tavoitteena on päästää nuoret kansalaiset ääneen. Heidän on kuitenkin edustettava itseään eikä mitään instanssia.

Usko
reilusti esillä

Innostus radiotyöhön sai alkunsa, kun Oulun seudulta lähtöisin oleva Seppä palveli Pohjois-Karjalan Prikaatissa Kontiorannassa. Paikallisen varusmiestoimikunnan nokkamiehet haastattelivat häntä suorassa lähetyksessä, Ruoturadiossa.
   Haastattelu kantoi hedelmää, kun Seppä myöhemmin äkkäsi, että Oi fm -kansalaisradiossa ei ollut selkeästi kristillistä ohjelmaa. Hän ryhtyi toimittamaan sellaista.
   Keskelle elämää -ohjelma lähetetään tiistaisin kello 16.30–17. Joka toinen lähetys on uusinta. Ensimmäinen ohjelma on jo takana.
   Sepän toimittamissa ohjelmissa haastatellaan sekä pohjoiskarjalaisia että kauempana vaikuttavia ihmisiä, jotka kertovat elämänvaiheistaan. Seppä ei varsinaisesti evankelioi, mutta usko on kuitenkin luontevasti esillä, sillä haastatelluilla on useimmiten kristillinen maailmankatsomus.
   Seppä toivoo, että ohjelmassa voitaisiin kertoa elämän kipu- ja käännekohdista tavallista syvällisemmin. Hän tietää, että radiotyö vaatii opiskelijalta paljon aikaa ja työtä. Seppä on siihen varautunut ja sitoutunut.
   Ohjelmasisältöön kuuluu myös suomalaisen yhteiskunnallisen ja kristillisen uutisoinnin ”viikkokatsaus”, jossa on poimintoja uutisvirrasta. Toisinaan uutiskatsauksen tilalla on esimerkiksi katugallupeita tai muuta ajankohtaista materiaalia.

Paikallisradioissa
kristillistä ohjelmaa

Monet paikallisradiot lähettävät kristillisiä radio-ohjelmia yhteistyössä seurakuntien kanssa. Kirkon tiedotuskeskuksesta kerrotaan, että siellä ei ole koordinoitua tietoa toiminnan määrästä.
   Tuoreimmassa kirkon nelivuotiskertomuksessa todetaan, että seurakunnista noin 15 ja seurakuntayhtymistä 41 prosenttia tuotti vuonna 2011 ohjelmia Ylen maakuntaradioon tai kaupalliseen radioon.
   Kaupalliseen radioon ohjelmia tuotti kahdeksan prosenttia itsenäisesti ja saman verran yhteistyössä muiden seurakuntien kanssa sekä kaksi prosenttia yhteistyössä järjestöjen kanssa. Eniten lähetettiin jumalanpalveluksia.

PEKKA HELIN

Keskelle elämää -ohjelman voi kuulla Joensuun seudulla taajuuksilla 101,5Mhz ja kaapelissa 95,2Mhz. Ohjelma lähetetään myös Oi fm:n nettisivuilta. Klikkaamalla banneria saa kuulumaan nettilähetyksen.
Kevään aikana ohjelmalle avataan myös omat nettisivut, jonne vanhoja lähetyksiä arkistoidaan kuunneltavaksi.

Artikkeli on osa lehteä 3/2013